Claude Goretta - La dentellière

La dentellière vertelt het verhaal van Pomme (Isabelle Huppert), een zwijgzaam meisje dat opgegroeid is in een armoedig arbeidersdorp in Noord-Frankrijk. Pomme werkt in een kapperszaak. Met haar collega en vriendin Marylène, die altijd achter de mannen aanzit, gaat ze op vakantie aan zee. Daar ontmoet ze een jonge student met wie ze de tijd van haar leven heeft.

Hij probeert het arbeidersmeisje een culturele opvoeding te geven en haar te kneden naar zijn wensen, maar zonder veel succes. Met het verstrijken van de tijd komt hij erachter dat Pomme niet kan voldoen aan het beeld waarop hij verliefd is geworden. Hij vindt dat ze elkaar niets meer te zeggen hebben. Hij gaat zich steeds meer ergeren aan haar bedrijvigheid, haar goed bedoelde zorgen en haar neiging zich voor hem weg te cijferen. Uiteindelijk beëindigt hij hun relatie.

La dentellière is gebaseerd op de gelijknamige roman van Pascal Lainé, welke in 1974 de Prix Goncourt won, Frankrijks meest prestigieuze literaire prijs. De verfilming kende misschien wel net zo veel populariteit als het boek en behoorde het tot een van de genomineerden voor de Gouden Palm in Cannes. De film betekende voor Isabelle Huppert een doorbraak in haar carrière, ze won ermee de BAFTA voor beste vrouwelijke nieuwkomer.

In een interview zei Huppert: 'Het zijn vooral vrouwen die zich in stilte proberen los te maken. Ik zoek naar de frictie tussen vrijheid en afspraken. Het tussengebied waarin zekerheden worden losgelaten zonder dat er concreet iets nieuws voor in de plaats komt.' 


BUITENBIOS

Het is eindelijk weer zomer in de Verkadefabriek! Zoek samen een mooi plekje uit op onze binnenplaats en zie de nieuwste films en fijne klassiekers. Zak onderuit en geniet van de zwoele zomeravond en de sterrenhemel. De hele maand juli en augustus zie je films in onze nieuwe filmzaal: de Buitenbios. 

Vergeet niet even deze FAQs door te lezen, daar kun je handige en belangrijke informatie vinden. Klik hier voor het Buitenbios programmaRegie: Claude Goretta 
Cast: Isabelle Huppert, Yves Beneyton
Genre: Drama
Jaartal: 1977
Land: Duitsland, Frankrijk en Zwitserland
Tijdsduur: 107 minuten
Kijkwijzer: AL
Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!