Ildikó Enyedi - On Body and Soul

Een aanrader van onze filmprogrammeur en tegelijk ook winnaar van de Berlinale. Een introverte directeur van een Hongaars slachthuis valt voor een autistische vleesinspectrice als zij elke nacht dezelfde droom blijken te delen. Een ongewoon liefdesverhaal dat je gezien moet hebben.

De introverte Mária is nog maar net begonnen met werken in een abattoir als de nieuwe kwaliteitscontroleur, als het geroddel onder haar collega’s al begint. Mária gedraagt zich opvallend anders. Ze zit tijdens de lunch altijd alleen in stilte, ze neemt haar werk extreem serieus en houdt zich strikt aan de regels. Haar wereld is er een die bestaat uit cijfers en gegevens die in haar geheugen geprent staan. De enige op werk die toenadering zoekt is haar baas Endre.

Ondanks de gesloten karakters van beiden leren ze elkaar steeds beter kennen en ontdekken ze per toeval ’s nachts hetzelfde te dromen. Ze zijn met stomheid geslagen. Hun relatie en de manier waarop ze in het leven staan verandert, als ze overdag hun dromen samen na beginnen te spelen.

Recensies

★★★★ - VPRO Cinema: 'Betoverende liefdesgeschiedenis in een abattoir.' 

★★★★ - De Volkskrant: 'Bestaat uit gevoelig camerawerk, fraai terughoudende acteerprestaties en een even eigenzinnig als overtuigend verhaal.' 

★★★★ - The Guardian: 'Dromerig, vreemd en verontrustend.'

★★★★★ - NRC: 'Zo'n zeldzame film waar alles klopt.'


 Regie: Ildikó Enyedi
Cast: Alexandra Borbély, Géza Morcsányi
Genre: Drama
Land: Hongarije
Jaar: 2017
Tijdsduur: 116 minuten
Kijkwijzer: :12+: :eng: :schelden:

Speeltijden