Pawel Pawlikowski - Ontbijtfilm / Ida

Geen gepruts met croissantjes rollen of eitjes klutsen: op zondag schuif je gewoon aan voor een filmontbijt (om 11.00 uur), een smakelijk petit-déjeuner, gevolgd door een heerlijke film (om 12.00 uur).


Ontbijtfilm: Ida
Polen 1962. Anna staat op het punt om haar geloften af te leggen bij de kloosterschool waar ze ooit werd opgenomen als wees. Maar alles verandert als blijkt dat ze nog familie heeft: Wanda, de zus van haar moeder. Voordat ze officieel tot het klooster kan toe treden als non, gaat ze samen met Wanda op zoektocht naar haar verleden. Anna komt erachter dat ze van Joodse afkomst is en dat haar echte naam Ida luidt. Ze wordt geconfronteerd met de grimmige waarheid over haar familie en hun ontberingen tijdens de Naziebezetting van Polen. Ida staat voor een moeilijke beslissing: teruggaan naar het klooster of een nieuwe weg inslaan?

De Poolse regisseur Pawel Pawlikowski maakte eerder de bekroonde Britse producties My Summer of Love (2004) en Last Resort (2000) en won met dit zwart-wit drama maar liefst vijf European Filmawards. Tevens won de film de Oscar voor Beste Buitenlandse Film.

'Wat vooral imponeert aan Ida is Pawlikowski’s fantastische visuele stijl.' (***** NRC Handelsblad)

'Oogstrelend en precies gefotografeerd, in kraakhelder zwart-wit.' (**** de Volkskrant)

‘Oogstrelende roadmovie door de Poolse geschiedenis.’ (**** Trouw)

Regie: Pawel Palikowski, Genre: drama, Land: Polen, 2013, Lengte: 80 min. Leeftijd: 12+


De combinatie van film met ontbijt (voor slechts € 13) koop je door op 'koop ticket' rechts te klikken. Wil je alleen naar de film (voor € 9 / VF*Pas € 8)? Klik dan op het tijdstip rechts. 

Speeltijden