Papicha - Mounia Meddour

1997, Algiers. Het land is ten prooi gevallen aan terroristen met een islamitische achtergrond. Zij willen de macht over het land en onderdrukken vrouwen. Terwijl de overheid een klopjacht opent, is de jonge studente Nedjima samen met haar klasgenoten bezig met het organiseren van een modeshow.

De achttienjarige studente Nedjima droomt ervan styliste te worden en verkoopt haar sexy kleding aan ‘papichas’, mooie jonge Algerijnse meisjes, in de toiletten van hippe nachtclubs. Haar onafhankelijke leven wordt drastisch ingeperkt door religieuze fundamentalisten die eisen dat alle vrouwen bedekt de straat op komen, of het anders bekopen met hun leven. Maar Nedjima wijkt niet en organiseert bij wijze van protest een modeshow.

Papicha is dappere cinema. Een uitgesproken ode aan vrijheid, waarmee Meddour wil aantonen dat zelfs gedwongen sociale verandering mensen niet per sé tot vluchten drijft. Papicha maakte deel uit van de reeks sociaal geëngageerde films die op het jongste filmfestival van Cannes werden vertoond in de sectie Un Certain Regard.

Recensies
★★★★ VPRO Cinema:
"Een bevlogen voorbeeld van de female gaze"
★★★ NRC: "Coole vindingrijke Algerijnse chicks vol veerkracht"Regie: Mounia Meddour
Cast: Lyna Khoudri, Shirine Boutella
Genre: Drama
Land: Frankrijk
Jaartal: 2019
Tijdsduur: 106 minuten
Kijkwijzer: AL

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!