Prison for Profit - Ilse van Velzen, Femke van Velzen

Prison for Profit toont op kritische wijze aan wat er gebeurt als een overheidstaak zoals detentie wordt uitbesteed aan machtige internationale bedrijven. Welke negatieve gevolgen gaat deze trend - de toenemende privatisering - hebben voor de samenleving?

In 2001 werd de eerste privaat gerunde penitentiaire inrichting van Zuid-Afrika, de Mangaung-gevangenis, geopend. Als ondernemer beloofde het beveiligingsbedrijf G4S, de beste faciliteiten en een humane behandeling voor de drieduizend gevangenen - voor de laagste prijs uiteraard. Maar dat bleek al snel een loze belofte.

Via gelekte bewakingsvideo’s en getuigenissen van bewakers en voormalige gevangenen kwamen verhalen naar buiten over buitensporig geweld, verwaarlozing en onvoorstelbare martelpraktijken van de gevangenen. Getuigenissen van klokkenluiders en ex-gedetineerden en de bevindingen van onderzoeksjournalist Ruth Hopkins maken duidelijk wat privatisering van het gevangeniswezen eigenlijk betekent. Cipiers worden onderbetaald, overbelast en vrezen dagelijks voor hun leven. Gevangenen worden gezien als melkkoe, waardoor rehabilitatie zeker geen prioriteit is.

Recensies:
★★★ de Volkskrant:
'Een degelijke maar wat langgerekte reconstructie'


Regie: Ilse van Velzen
Genre: Documentaire
Land: NL
Jaartal: 2020
Speelduur: 83 min.
Kijkwijzer: 9+

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!