Ridge - Bosch Architectuur Initiatief

Tot en met 19 januari is de Verkadefabriek gesloten. Heb je een kaartje voor deze film? Dan krijg je persoonlijk bericht van ons.

Deze film is Engels ondertiteld

Samen met het BAI (Bosch Architectuur Initiatief) programmeren we dit najaar een filmreeks met als thema ‘Leefomgevingen’. Centraal daarin staat de invloed van de directe woonomgeving op het leven van de mensen die er wonen. Deze film is Engels ondertiteld.


Ridge is een nauwgezet, mysterieus, prachtig vormgegeven beeld van een zomer en een plek. Kunstenaar en regisseur John Skoog komt uit een klein dorp in Skåne, in het zuiden van Zweden. In zijn eerste lange speelfilm staat die plattelandsomgeving centraal. Het landschap, de mensen en de boerenbedrijven met hun moderne machinerie krijgen een gedeelde hoofdrol en lijken soms samen te smelten; alle drie bepalen ze de toon van deze non-lineaire, associatieve vertelling.


Verhalen van de lokale bewoners vormden het uitgangspunt van de film. Flarden daarvan duiken op en langzaam vormen zich vignetten: over ontsnapte koeien, een jonge arbeidsmigrant, een tiener die zich met zijn vrienden laveloos zuipt. Hun verhalen gaan op in het landschap, alsof Skoog een plattegrond tekent. De filmmaker blijft zich richten op het grote geheel, waarbij zijn kunstenaarsoog bepalend is.

Met inleiding door Joks Janssen
Joks Janssen is senior onderzoeker bij het PON en ondermeer voormalig directeur van Brabant Kennis en hoogleraar Ruimtelijke plannen en Erfgoed aan de Wageningen University.

Over deze filmreeks
Deze filmreeks vormt de aftrap voor het meerjarige thema van het BAI, 'Doorsnee Den Bosch', waar we het debat willen voeden / voeren over het wonen in de regio den Bosch in de toekomst, en over de Bossche Identiteit, van binnenstad tot en met buitengebied. Aansluitend op dat thema bouwt het BAI, samen met de andere architectuurcentra in Noord Brabant en de Vlaamse Kempen, aan een grensoverschrijdend netwerk om zo de kwaliteit van het buitengebied te agenderen. De filmreeks bestaat uit een drieluik waarin steeds een ander soort woonomgeving wordt geportretteerd. Elke film wordt ingeleid of besproken door een gastspreker, die een link met Den Bosch zal leggen.

Het programma:
The Infinite Happiness | di 27 okt, 19.20 uur | klik hier voor kaartjes
Ridge | wo 11 nov, 19.20 uur | klik hier voor kaartjesRegie: John Skoog
Genre: Documentaire
Release: 2019
Land: Zweden
Tijdsduur: 71 minuten

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!