Hans Block - The Cleaners

Afgelopen maand kwam Facebook in opspraak over het Cambridge Analytica schandaal. Facebook zou persoonlijke informatie van tientallen miljoenen gebruikers hebben doorgespeeld aan het bedrijf.

In The Cleaners slagen twee jonge Duitse filmmakers er in om toegang te krijgen tot een van de beter bewaakte geheimen van Facebook. Het is het begin van een documentaire als een thriller, die steeds dieper graaft in de achterkant van de sociale media en laat zien hoe deze onze wereld vervormt en aantast.

Regisseurs Hans Block en Moritz Riesewieck weten binnen te komen bij de mensen die de ondankbare taak hebben om te bepalen wat wel of niet op Facebook mag staan. Vanuit een anoniem kantoorgebouw in de Filipijnen wordt de hele wereld gescand. Veelal zonder enige kennis van verschillende culturen, geschiedenis of politieke achtergrond proberen de cleaners de protocollen zo goed mogelijk toe te passen.

Recensies

★★★★ - VPRO Cinema: 'Een intrigerend portret van de duistere kant van het internet.' 

★★★★ - De Volkskrant: 'The Cleaners geeft de schoonmakers van internet een gezicht.'

★★★★ - NRC: ‘The Cleaners confronteert socialemedia-gebruikers met de schaduwzijde van de online wereld.'Regie: Hans Block, Moritz Riesewieck
Genre: Documentaire
Land: Duitsland, Brazilië
Jaar: 2018
Tijdsduur: 88 minuten
Kijkwijzer:   

Speeltijden