Armando Iannucci - The Death of Stalin

Een komedie over Stalin: je moet het maar durven. Maar Armando Iannucci, het brein achter de succesvolle HBO-reeks Veep, is niet bang van bijtende humor die ook ergens over gaat. Zijn ensemblecast verheft The Death of Stalin tot hoogst entertainende geschiedenis.

Nadat Josef Stalin op een ochtend in maart 1953 bewusteloos wordt aangetroffen, reageert de resterende top van de Communistische Partij als verlamd. Niemand durft er een dokter bij te halen, wat ook lastig is, want Stalin heeft al zijn dokters laten verbannen. Twee dagen later wordt hij dood verklaard. In het machtsvacuüm dat ontstaat, probeert iedereen vooral zijn eigen hachje te redden. Het gekonkel en de machtsspelletjes in het Kremlin draaien op volle toeren. Een hilarische strijd om de macht is begonnen.

Rusland, Belarus, Kazakhstan en Kyrgyzstan hebben ondertussen de komedie verboden omdat deze, zo beweerden ze, deel kunnen uitmaken van een "westers complot om Rusland te destabiliseren door scheuringen in de samenleving te veroorzaken". Daarentegen won de film meerdere awards, waaronder de Empire Magazine prijs voor beste komedie. 

Recensies

★★★★ - VPRO Cinema: 'Inktzwarte klucht vol venijnige dialogen.'

★★★★ - de Volkskrant: 'Idiotie van de macht.'

★★★ - De Morgen: 'Meest amusante geschiedenisles ooit.'

The New York Times: 'Mix van groffe oneliners en perfect getimed slapstick.'Regie: Armando Iannucci
Cast: Steve Buscemi, Simon Russell Beale, Rupert Friend, Jason Isaacs, Jeffrey Tambor, Andrea Riseborough, Olga Kurylenko, Paddy Considine
Genre: Komedie
Land: GB
Jaar: 2017
Tijdsduur: 106 minuten
Kijkwijzer:   

Speeltijden