Bregtje van der Haak - Ubiquity

Internetgiganten als Facebook en Google en telefoonproviders over de hele wereld willen het wereldwijde web van digitale netwerken volledig dekkend maken, zodat we altijd en overal met het internet verbonden zijn. Maar sommige mensen voelen zich opgejaagd door deze onzichtbare netwerken, omdat ze overgevoelig zijn voor elektromagnetische straling.

Ze worden ziek van de onzichtbare pulsen van Wifi-routers, smartphones en zendmasten, die hen daardoor dwingen om de draadloze wereld te ontvluchten. De Zweedse ingenieur Per Segerback stond aan de wieg van de smartphone bij Ericsson. Nu leeft hij al 18 jaar in het bos, omdat hij ziek werd van de straling. Ook Asaka in Tokio en Anouk in Nederland hebben last van de straling van het onzichtbare web van smartphones, zendmasten en slimme apparaten. Is er voor hen nog plek op deze planeet, als straks alles en iedereen door een draadloos web verbonden wordt?

In Ubiquity laat regisseur Bregtje van der Haak het leven zien van drie ballingen van de draadloze wereld en toont ons een ander perspectief dan de verrukkelijke beelden in reclames voor smartphones en slimme apparaten. Hoe ziet de wereld eruit door de ogen van deze elektrogevoeligen? Hoe klinken de onzichtbare pulsen in hun oren? Waar vinden zij nog een veilige plek nu het wereldwijde web van zendmasten zich sluit? En zijn zij misschien wel onze sensoren in deze stralende nieuwe tijd?

Recensies

★★★ - VPRO Cinema: 'Laat ons voelen wat de mensen met deze ziekte doormaken en is een bewust kritiekloze onderdompeling in hun wereld.'

★★★ - NRC: 'Volgt de problematiek serieus, oordeelt niet.' Regie: Bregtje van der Haak 
Cast: Per Segerbäck, Asaka, Anouk
Genre: Documentaire
Land: NL
Jaar: 2018
Tijdsduur: 82 minuten
Kijkwijzer: 

Speeltijden