/ FILMZAAL 2

Erik Poppe - Utøya 22. juli

Op 22 juli 2011 laat een zwaarbewapende rechtsextremist een bom afgaan in Oslo, waarna hij richting het eiland Utøya trekt waar een zomerkamp voor jongeren plaatsvindt.

Geschokt door het nieuws uit de hoofdstad zijn de jongeren in contact met hun familie thuis om ze gerust te stellen dat ze ver van het incident vandaan en veilig zijn. Tot er opeens schoten te horen zijn. In één take volgen we de 18-jarige Kaja die haar zusje zoekt, terwijl ze de 72 minuten durende aanslag probeert te overleven.

Special - donderdag 21 juni, 19.30 uur
Utøya 22. juli is een ingrijpende en belangrijke film waar we met psychiater Pieter-Jan Carpentier stil bij staan. Carpentier houdt een korte inleiding en na afloop van de film een nagesprek. Eerder verzorgde Carpentier diverse filmcursussen hier in de Verkadefabriek, zoals Film & Psychiatrie.

De aftiteling van de film vermeldt dat de nazorg voor de slachtoffers onvoldoende was en dat de hulpdiensten veel te laat naar het eiland kwamen, omdat ze het ook niet konden geloven, en ze waren nog volop bezig met de aanslag in Oslo. Nog steeds kampen 300 betrokkenen met psychische problemen.

Klik hier voor kaarten

Recensies

★★★★ - VPRO Cinema: 'Brengt chaos en paniek akelig dichtbij.'

★★★★ - De Volkskrant: '19-jarige speelt angstaanjagend goed.'

★★★★ - The Guardian: 'Aangrijpend eerbetoon aan jonge slachtoffers.'Regie: Erik Poppe
Cast: Aleksander Holmen, Andrea Berntzen
Genre: Drama
Land: NO
Jaar: 2018
Tijdsduur: 93min.
Kijkwijzer:   

Normaalprijs€10,00
Supporter€9,00