George en Eran - George en Eran worden racisten

  • George en Eran worden racisten
  • George en Eran worden racisten
  • George en Eran worden racisten
Een persoonlijke en humorvolle voorstelling over de maakbaarheid van hoop en het gevoel van deze tijd.

Nadat George en Eran in drie voorstellingen de wereldvrede hebben opgelost, gaan ze door. Ze willen aan de goede kant van de geschiedenis staan, tolerant zijn en begripvol. Maar deugen is niet zo makkelijk als het lijkt in de wereld waarin we leven. Want hoe hard je ook je best doet om goed te doen, er is altijd wel iemand die zich beledigd voelt.

Wij surfen op de golven van de geschiedenis. Soms gaan die golven omhoog en soms naar beneden. Maar gaat onze golf nu omhoog of omlaag? We begonnen de 21e eeuw hoopvol, maar nog geen twintig jaar later voelt het alsof we steeds harder naar beneden gaan. Dat de poolkappen smelten is een feit dat alleen Donald Trump nog ontkent. We reageren nu schouderophalend op uitspraken van politici waarvan achttien jaar geleden onze oren zouden klapperen. En als we eerlijk zijn kijken we nu vaak even waar de nooduitgang eigenlijk is op dat leuke festival. Gewoon voor het geval dat…
 
Maar… we hebben nog nooit zoveel geld op onze bankrekening gehad als nu! We leven langer en gezonder dan ooit! De technologie maakt ons leven steeds makkelijker en prettiger. Is er dus niet nog een sprankje hoop? Gaat onze golf dus eigenlijk niet omhoog, maar zien wij dat alleen niet?
George & Eran stappen samen met regisseur Floris van Delft even van de surfplank af om naar de golven te kijken. Ze maken de balans op na de eerste achttien jaar van de 21ste eeuw én blikken vooruit. Een persoonlijke en humorvolle voorstelling over de maakbaarheid van hoop en het gevoel van deze tijd.


Recensies

★★★★★ Volkskrant: "Onverzoenlijk en volkomen uitzichtloos: George en Eran worden racisten legt het mijnenveld van het racismedebat bloot. Prikkelende Oerol-voorstelling over vooroordelen dwingt de toeschouwer in de spiegel te kijken." Door naar volledige recensie

★★★★ Theaterkrant: "Lachen op het slagveld van de diversiteit. Vier acteurs staan op het toneel: ‘Eén uit Aleppo, één van hier, ik ben een Jood, dus zijn we met vier’. ‘En ik dan?’ doorbreekt Myrthe Hubert – vrouw van dienst – het kabbelend rijm. Het begint verraderlijk vrolijk, maar de vredelievendheid wordt telkens opgeblazen met uitspraken van een onversneden grofheid."

(...)

"Alle vier proberen een antwoord te vinden op de vraag: zijn we, alle goeie bedoelingen ten spijt, racisten? Je herkent meteen de pogingen die je zelf onderneemt om multicultureel en politiek correct te handelen – en waarin je evengoed faalt, ongewild kwetsende uitspraken doet, het met je goeie intensies alleen maar erger maakt." Door naar de volledige recensie


George & Eran
George & Eran Producties is een het theatergezelschap van George Elias Tobal en Eran Ben- Michaël. De makers achter o.a. de George & Eran lossen Wereldvrede op! trilogie maken voorstellingen die midden in de maatschappij staan en over een wereldwijs, divers en veranderend Nederland gaan. De voorstellingen zijn maatschappelijk geëngageerd, persoonlijk en bevinden zich op het snijvlak van toneel en stand-up. Met humor, zelfspot en relativering worden grote maatschappelijke thema’s terug gebracht tot menselijke proporties. Ze vertellen verhalen die in een veranderend Nederland de urgentie hebben om verteld te moeten worden. Verhalen die kloppen aan de poorten van ons land, onze stad en onze buurt en een vanzelfsprekend onderdeel uitmaken van onze Nederlandse cultuur. Verhalen die door ons bloed stromen. Verhalen die iedereen meemaakt en die iedereen aangaan.
 Credits
Spel en concept: George Elias Tobal, Eran Ben-Michaël
Regie: Floris van Delft
 
Speeltijden