Griselda Molemans - De vergeten krijgers

De vergeten krijgers belicht de onbekende geschiedenis van de Indo-Afrikaanse militairen die in de kolonie Nederlands-Indië voor 'Koningin, volk en vaderland' vochten.

In de documentaire wordt Daniël Cordus gevolgd, een kleinzoon van de Afrikaanse KNIL*-soldaat Cordus. Onder deze Nederlandse achternaam werd stamvader Cordus in 1837 ingeschreven voor het KNIL in kasteel Elmina, Ghana. Honderd jaar later wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog de pas 19-jarige Daniël Cordus, samen met zijn twee broers, als krijgsgevangene aan de beruchte Birmaspoorweg tewerkgesteld door de Japanse bezetter.

Daniël strijdt sinds zijn gedwongen komst naar Nederland voor eerherstel van alle Indo-Afrikanen die voor de Nederlandse vlag gestorven zijn. Zeventig jaar na zijn krijgsgevangenschap keert hij voor het eerst terug naar Birma om afscheid te nemen van zijn broer Jan die op het ereveld in Thanbyuzayat rust.

*KNIL
Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger. Het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) was het Nederlandse koloniale leger. Het heeft officieel bestaan van 1830 tot 1950.Regie: Griselda Molemans
Cast: Daniël Cordus (Zichzelf), Arthur Japin (Stem), Evelien Cordus-­‐Klink (Zichzelf)
Genre: Documentaire
Land: NL
Jaar: 2017
Tijdsduur: 74 min.
Kijkwijzer: :12+: :eng:`

Tickets
Bekijk online