Het Nationale Theater - Every Brilliant Thing

  • Every Brilliant Thing

Tot en met 19 januari is de Verkadefabriek gesloten. Deze voorstelling komt daarmee helaas te vervallen, er zal geen vervangende datum worden gezocht. Heb je een kaartje voor deze voorstelling? Dan krijg je persoonlijk bericht van ons.


Wat geeft het leven daadwerkelijk kleur? IJsjes? Achtbanen? Je niet druk maken hoeveel je uitgeeft tijdens je vakantie omdat het buitenlandse papiergeld lijkt op dat van Monopoly? De kleur geel? Een lijst met alle dingen die het leven de moeite waard maken is het uitgangspunt van een liefdevolle ode aan het leven, met al zijn pieken en dalen. Een frisse en oprechte poging om depressies en existentiële kwesties aan de orde te stellen, van de schrijver van People, Places & Things. 

Als hij zes jaar oud is maakt de verteller van Duncan Macmillans Every Brilliant Thing een lijst voor zijn moeder die een zelfmoordpoging heeft gedaan. 
De jongen hoopt dat de lijst haar opvrolijkt; dat de lijst haar in leven houdt en haar doet realiseren dat het leven het waard is om geleefd te worden. En terwijl de jaren voorbijrazen, de jongen ouder wordt, naar de universiteit gaat en verliefd wordt, blijkt de lijst ook een reddingsboei voor hemzelf te zijn. Een hartverscheurende en tegelijkertijd hilarische tekst, waarbij ook jij de kans krijgt om de lijst aan te vullen.

Regisseur Casper Vandeputte: “Een lijst maken van alle dingen die het leven de moeite waard maken: alleen al dat uitgangspunt was voor mij genoeg om ja te zeggen tegen deze tekst. De beste ideeën zijn vaak het eenvoudigst en daar vind ik zo’n lijst een prachtig voorbeeld van. Als regisseur en schrijver ben ik bovendien altijd op zoek naar theatervormen die de toeschouwers bij het verhaal betrekken. Duncan Macmillan geeft de acteur de kans om niet alleen een gelaagd personage op te bouwen, maar ook om dat personage met het publiek te laten improviseren en zodoende samen theater te maken. Ik vind het bovendien bijzonder dat deze voorstelling niet het publiek wil shockeren of een klap in het gezicht wil geven. [...] Every Brilliant Thing is het theaterequivalent van een kop warme chocolademelk in de winter.” 

Meer zien van Het Nationale Theater? In april ook in de Verkadefabriek: de internationale succesvoorstelling The Nether van prijswinnend toneelschrijfster Jennifer Haley.

Helemaal overtuigd van het werk van Duncan McMillan? Check dan ook eens People, Places & Things. Toneelgroep Oostpool herneemt deze succesvoorstelling die eerder voor uitverkochte zalen in de Verkadefabriek zorgde. In februari opnieuw te zien, mis het niet! 


Credits
Tekst: Duncan Macmillan
Met: Tamar van den Dop of Bram Suijker
Regie: Casper Vandeputte


 

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!