/ GROTE ZAAL

Het Nationale Theater - The Nether

  • The Nether

De internationale succesvoorstelling The Nether van prijswinnend toneelschrijfster Jennifer Haley, is als een aflevering van Black Mirror op het toneel. Een scifi-thriller over de morele grenzen in een grenzeloze virtuele wereld. Een razend spannende voorstelling, die je meevoert naar een huiveringwekkende wereld en onder je huid kruipt.

In de nabije toekomst ontwikkelt het internet zich tot een hyperrealistische virtuele wereld: The Nether. Net als in de echte wereld gebeuren ook hier duistere zaken in duistere uithoeken. In een afgeschermd domein staat een virtueel Victoriaans huis, waar mensen tegen betaling hun lusten mogen botvieren op minderjarige jongens en meisjes. Alles is toegestaan, immers: het is alleen maar virtuele fantasie, niets is ‘echt’, toch? Een vrouwelijke rechercheur doet ondertussen onderzoek naar het bordeel en zijn eigenaar Mr. Sims: in hoeverre vormen fantasieën in The Nether de basis voor strafbare daden in de echte wereld? En wat gebeurt er met onze morele grenzen in een wereld die steeds virtueler wordt?

Een duizelingwekkend gedachte-experiment over moraal, seksualiteit en identiteit, maar vooral een razend spannende thriller.

De Amerikaanse schrijfster Jennifer Haley begon haar carrière als actrice. Omdat ze vond dat er te weinig spannende rollen voor vrouwen waren, besloot ze zelf te gaan schrijven. Inmiddels is ze een veelgeprezen toneelauteur en scenarist van onder meer de Netflix-serie Mindhunter. Met The Nether won ze de Susan Smith Blackburn Prize 2012 en het stuk werd met veel succes opgevoerd in Amerika, Engeland, Duitsland, Korea en talloze andere landen.

Nina Spijkers (1988) regisseert The Nether. In 2015 won ze de Top Naeff Prijs, de aanmoedigingsprijs voor veelbelovende studenten. Spijkers is een van de vaste regisseurs bij Toneelschuur Producties, waar ze onder andere Don Carlos en Ivanov maakte (beide voorstellingen leverde haar een nominatie voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs op). In 2019 maakte ze haar regiedebuut in film, met Wat je vindt mag je houden. Ze was verantwoordelijk voor de regie van de voorstelling Minis Plus van Hadewych Minis, die zowel op de Parade als in het land te zien was en in 2020 maakte ze Dangerous Liaisons bij Bos Theaterproducties. 

Meer zien van Het Nationale Theater? In januari ook in de Verkadefabriek: Every Brilliant Thing, en frisse en oprechte poging van schrijver Duncan MacMillan om depressies en existentiële kwesties aan de orde te stellen.


Credits
tekst: Jennifer Haley
regie: Nina Spijkers
spel: o.a.. Yela de Koning, Rick Paul van Mulligen, Leandro Ceder, Shelley Bos en Jaap Spijkers
vertaling: Daan Windhorst 
dramaturgie: Remco van Rijn

 

Supporter€18,00
Normaalprijs€20,00
Speeltijden & Tickets
do 22 apr

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!