Het Zuidelijk Toneel / New Dutch Connections - Achttien

  • Achttien
  • Achttien
  • Achttien

Je wordt achttien. Vanaf nu mag je alcohol drinken, autorijden en stemmen. Én je ouders hebben niets meer over je te zeggen. Tenminste, zo ziet het er ongeveer uit voor een verse achttienjarige die in Nederland is geboren. Maar wanneer je hier als vluchteling in je eentje naartoe bent gekomen, is de feestvreugde beperkter. Er zijn dan grofweg twee opties: erkenning of illegaliteit. In beide gevallen sta je er alleen voor. Achttien zoomt in op dit ongemakkelijke verhaal.

Regisseur Bram Jansen en zijn team doen een poging om het systeem achter het migratievraagstuk in kaart te brengen. Ze spraken hiervoor met achttien mensen uit de ‘vluchtelingenketen’: van hulpverleners tot rechters, van maatjes tot sceptici en van statushouders tot jongeren die in illegaliteit leven.

Op basis van het verhaal van een achttienjarige vluchteling onderzoeken Bram Jansen en acteurs Soufiane Moussouli, Angelo Schuurmans, Serin Utlu en Zineb Fallouk de grenzen van empathie. Een cast van geëngageerde acteurs met nevenfuncties als sociaal werker of vrijwilliger gaat op zoek naar antwoorden op vragen als: ‘Hoe goed te doen?’ en ‘Waar trekken we een grens?’. Hoe verder het onderzoek, hoe moeilijker de grenzen blijken te zijn.

Geen links of rechts betoog. Geen pleidooi voor of tegen ‘de vluchteling’, maar een eerlijk en ongemakkelijk verhaal dat te weinig wordt verteld. De Theaterkrant schrijft: "Achttien ontvouwt zich als een uitnodiging om begrippen te herdefiniëren en eigen motivaties te bevragen. Antwoorden biedt de voorstelling opzettelijk niet. Of het moet dit ene zijn: elk eenduidig antwoord op het migratievraagstuk is geforceerd, gekunsteld en ongemakkelijk."

Het Zuidelijk Toneel en New Dutch Connections
Voor het derde jaar op rij werkt Het Zuidelijk Toneel samen met New Dutch Connections om nieuwkomers in Nederland aan de hand van theater te helpen hun toekomstdromen te formuleren. De acteurs die meewerken aan deze voorstelling worden 13 weken lang workshopbegeleider om zo verhalen en ervaringen over 18 worden te verzamelen.

Bright O. Richards speelde vorig seizoen in de Grote Zaal van de Verkadefabriek met Bright side of life - de voorstelling werd door de jury van het Nederlands theaterfestival genomineerd voor 'beste voorstelling van 2018'.


Credits
concept en regie: Bram Jansen
van en met: Serin Utlu, Soufiane Moussouli, Angelo Schuurmans en Zineb Fallouk
regie-assistentie en tekstbijdragen: Quinten-Terry Langes
dramaturgisch advies: Piet Menu
geluidsontwerp: Lucas Kramer
techniek: Emile van Gils 
een samenwerking met: New Dutch Connections
illustratie: HeyHeydeHaas x Mari Kanstad Johnsen

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!