Het Zuidelijk Toneel/Stichting Nieuwe Helden/Lucas De Man i.s.m. Stage-Z - De Man Is Lam

Nieuwe generatie mannelijke creators: Lucas De Man, Ahmet Polat en Rashif El Kaoui herdefiniëren ‘mannelijkheid’

Echte mannen huilen niet, trotseren sneeuwstormen, maken vuur en plakken banden, tegelijk moeten ze ook mee snikken met Grey’s Anatomy, kaarsjes aansteken en de gezinstaken evenwichtig oppakken. Het valt kortom niet mee om man te zijn in onze sterk vervrouwelijkte maatschappij vol tegenstrijdige verwachtingen. De man verkeert in crisis, concluderen Lucas De Man (creator en tv-presentator), Ahmet Polat (fotograaf en filmmaker) en Rashif El Kaoui (audiovisueel kunstenaar). Gezamenlijk luiden ze de noodklok, uit naam van alle mannen en trekken op onderzoek uit. Want wat betekent het vandaag de dag om man te zijn?

Man verkeert in identiteitscrisis: wat betekent het om man te zijn vandaag de dag?
Voor het eerst in de geschiedenis is de positie van de man op het gebied van werk en relaties wezenlijk veranderd. In een samenleving die steeds verder polariseert en feminiseert krijgt de man een andere rol toebedeeld. Gefascineerd door dit gegeven, zijn Lucas De Man, Ahmet Polat en Rashif El Kaoui een onderzoek gestart naar de betekenis van man-zijn vandaag de dag. Hiervoor interviewden zij meer dan honderd mannen. Van wetenschappers en mannencoaches tot imams pastoors, barbiers en motorrijders. De interviews en uitkomsten van hun onderzoek verwerkten zij in tekst, beeld en audio. In de nieuwe theatervoorstelling De Man Is Lam die op vrijdag 7 april haar Brabantse première beleeft, komt alles samen.

De mannenparadox: zacht en lief versus oergedrag
"Een goede man is zachtaardig, dacht theatermaker Lucas De Man. In zijn nieuwe voorstelling komt hij daarvan terug. De ideale man zit ergens tussen holbewoner en vrouw in."
Lees hier het hele artikel met het NRCMannelijkheid en diversiteit
De drie makers komen uit verschillende culturen, werelden en disciplines: Lucas De Man (35) is een Vlaamse creator, als vast regisseur verbonden aan Het Zuidelijk Toneel, woont hij in Nederland. Ahmet Polat (39), voormalig Fotograaf des Vaderlands groeide op in het Brabantse Roosendaal met een Turkse vader en Nederlandse moeder. De Vlaamse schrijver en audiokunstenaar Rashif El Kaoui (28) heeft een Marokkaanse achtergrond. Alle drie zien ze zich geconfronteerd met de tegenstrijdige verwachtingen rondom man-zijn. In tijden van polarisatie wil het drietal ook de vastgeroeste beelden rondom de moslimman openbreken.

Ahmet Polat: “De beeldvorming rondom migranten, vluchtelingen en moslims heeft een dieptepunt bereikt. Maar ook het veel herhaalde beeld van ‘de boze witte man’ liegt er niet om. Om uit de zwart-wit-patstelling te komen in onze gepolariseerde maatschappij is er actieve empathie nodig. De Man Is Lam is een ode aan complexiteit.

Lucas De Man: “Het maatschappelijk debat over mannelijkheid wordt nu gekaapt door twee uiterste kampen: de ‘oerman’ versus de ‘genderelite’. Er vindt hierdoor geen echte dialoog plaats, wij willen een middenstem vormen. “De ‘oerman’ keert ouderwets terug in zijn grot en de ‘genderelite’ vindt dat mannen vrouwelijker moeten worden, ofwel minder man moeten zijn. Beiden is geen emancipatie.”

Rashif El Kaoui: “Wanneer we naar de geschiedschrijving kijken, zien we dat die voor de 20e eeuw louter door mannen werd opgetekend. Mannelijkheid werd gezien als iets ‘natuurlijks”. Het gevolg hiervan is dat er óver mannen weinig werd geschreven. De Man werd een blinde vlek voor zichzelf

Ook voor vrouwen
Het drietal hoopt met de voorstelling De Man Is Lam vooral mannen te emanciperen, maar evengoed vrouwen over mannen te emanciperen. “Ik wil mij niet schamen voor mijn testosteron of agressie. Ik wil hout hakken, hard optrekken met mijn auto en knuffelen en in alles evenveel man zijn”, zegt Lucas De Man.


Volg de zoektocht van Lucas, Ahmet en Rashif op demanislam.nl.

Credits
Van, door en met: Lucas De Man, Ahmet Polat, Rashif El Kaoui
Vormgeving: Pascal Leboucq
Projectcoördinator: Amber Bloos

De Man Is Lam is een productie van Stage-Z (het producerende huisgezelschap van Theater Zuidplein), Het Zuidelijk Toneel en Stichting Nieuwe Helden.

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!