Jazz Factory - YOUNG VIPs: Kika Sprangers Large Ensemble & Sebastiaan van Bavel Quintet

Een bijzonder dubbelconcert deze middag in de Jazz Factory. Pianist Sebastiaan van Bavel en saxofoniste Kika Sprangers werden geselecteerd voor de prestigieuze YOUNG VIPs, waarbij twee van de grootste Nederlandse jazztalenten een tournee maken langs de belangrijkste Nederlandse jazzpodia. Beide muzikanten treden op met hun eigen kwintet.


Jaarlijks kiezen de programmeurs van de jazzpodia van Nederland de meest veelbelovende talenten uit, die zelf hun eigen muziek schrijven. Dit jaar zijn saxofoniste Kika Sprangers en pianist Sebastiaan van Bavel, de Young VIPs van 2018!

Sebastiaan van Bavel
Zijn opvallende talent - in zowel jazz als klassiek – leverde pianist Sebastiaan van Bavel (1992) op jonge leeftijd al een flink aantal onderscheidingen op en zijn liefde voor beide genres is overduidelijk terug te horen in zijn muziek. Met overtuiging mengt Van Bavel verschillende genres. Voor zijn debuutalbum met zijn trio kreeg Van Bavel in 2014 direct een Edison. Verder stond hij al op North Sea Jazz met zijn eigen groep en won hij de Conservatorium Talent Award tijdens Jazz in Duketown.

Tijdens deze YOUNG VIPs tournee voegt hij topsaxofonist Jasper Blom (Krupa and the Genes) en zangers Vera Naus toe aan zijn groep. Jazz, westerse klassieke muziek en melodische en ritmische concepten uit Indiase muziek komen samen tijdens een opwindende kruisbestuiving.

Bezetting Sebastiaan van Bavel Quintet
Sebastiaan van Bavel - piano
Vera Naus - vocals
Jasper Blom - tenorsax
Maciej Domaradzki- contrabas
Jimmi Jo Hueting - drums 

Kika Sprangers
Alt- en sopraansaxofoniste Kika Sprangers (1994) wisselt prachtig fluisterspel af met soepele, lyrische jazzlicks, terwijl haar strak groovende band akoestische en elektronische klanken op subtiele wijze met elkaar verweeft. Inspiratie haalt ze uit het werk van uiteenlopende muzikanten zoals Seamus Blake, Joshua Redman, Brad Mehldau en Maria Schneider.

Vorig jaar presenteerde Sprangers nog haar ‘large ensemble’ in een bomvol TivoliVredenburg. Verder tourde ze de afgelopen periode door Nederland als leider van de saxofoonsectie van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest. Ook speelt ze in een trio met Boy Edgarprijs-winnaar Martin Fondse, werkte ze samen met Metropole Orkest en maakt ze deel uit van Wicked Jazz Sounds Band. 

Bezetting Kika Sprangers Large Ensemble
Kika Sprangers - Sax
Eric Brugmans - Gitaar 
Manuel Wouthuysen - Toetsen
Danny van Ruitenburg - Bas
Willem Romers - Drums
Maite Neri - Fluit
Tom Ridderbeekx - Trompet
Fanni Pósa - Hoorn
Emilio Tritto - Basklarinet
Sanne Rambags, Marit van der Lei en Anne den Boer - Vocalisten

Speeltijden