Theater Artemis - Woestzoeker 8+

  • Woestzoeker 8+
  • Woestzoeker 8+
  • Woestzoeker 8+

Een bitterzoete voorstelling over sociale ongelijkheid van de makers van 'Bekdichtzitstil'.

Huisgezelschap Theater Artemis zoekt na vier jaar het Vlaamse Theater Antigone weer op. Toen maakten ze samen Bekdichtzitstil en nu Woestzoeker, een vrolijk van de pot gerukte voorstelling.

Op een dag kwam ik thuis en waren mijn ouders weg.
Het is te zeggen, zij waren gekrompen en alles rondom hen leek plots gigantisch.
Ik begreep het niet.
Mijn pa zat op de rand van een bloempot en mijn ma was verdwaald in het tapijt.
En toen was het hek van de dam.

Woestzoeker is een bitterzoete, maar vrolijke, van de pot gerukte voorstelling over hoe een groeiende sociale ongelijkheid ook het onderwijs aantast. Twee woeste zoekers trekken hartstochtelijk ten strijde tegen een vijand waarvan iedereen zegt dat hij niet te kloppen is: armoede.

Na het hyperkinetische Bekdichtzitstil (2014) schrijven Raven Ruëll en Jan Sobrie opnieuw een lofzang op het kind dat anders is. Sophie Warnant en Dries Notelteirs spelen twee kinderen die elkaar vinden in eenzelfde situatie. Met (geïmproviseerde) instrumenten brengen Keimpe De Jong en Arend Niks een soundscape live op de scène.

Woestzoeker is een voorstelling van Theater Antigone en Theater Artemis over verwoed tegen de stroom in zwemmen. Want tegen de stroom in heeft wel degelijk zin.
 


Maak een ander blij: koop een kaartje voor iemand anders
Theater Artemis werkt hiervoor samen met Stichting Quiet.

Quiet wil armoede onder de aandacht brengen én verzachten. Er zijn inmiddels Quiet Community’s in zeven steden, waaronder 's-Hertogenbosch. Theater Artemis brengt dit initiatief graag onder de aandacht. Wanneer je een kaartje koopt voor een Quiet-member, geef je ouders en kinderen de kans om, net als jijzelf, Woestzoeker te gaan zien. Kaartjes voor het theater is iets wat ze zelf niet zouden kunnen betalen. Bedankt voor deze gift!

Hoe werkt het?
Koop kaarten zoals je normaal zult doen, kies je stoelen in de zaal en selecteer vervolgens in plaats van de Normaalprijs of de Kindprijs nu de kaartsoort Normaal + Quiet of Kind + Quiet, dan zorgen wij zorgen dat, dankzij jou, de Quiet-members ook een plekje krijgen in de zaal (niet per se naast jou, misschien zelfs op de andere dag).

Kun je niet naar de voorstelling komen, wat heel jammer is, maar wil je wel een kaartje kopen voor een Quiet-member, dan kun je contact opnemen met onze kassa. Deze losse kaarten zijn niet online verkrijgbaar. 

 
 De acteurs Dries en Sophie vertellen waarom Woestzoeker voor hen zo belangrijk is:

Sophie: ''Omdat het probleem zo concreet is en we het toch de wereld niet uit helpen. Elite kiest voor een eliteschool. Arme kinderen dwingen we in een minder goede positie. Kinderen krijgen geen kans, ze zijn gepredestineerd. Daardoor ben je je als kind ook niet bewust van die problematiek. Tot je 18 jaar leef je in een soort voorgekauwde wereld, niet in het werkelijke verhaal. Na hun 18 zetten veel mensen hun leven verder in datzelfde, verkeerde perspectief.''

Dries: ''Het is onvoorstelbaar hoe het onderwijs de verborgen, sociale ongelijkheid in stand houdt of zelfs versterkt. Bovendien zijn veel mensen ervan overtuigd dat je oogst wat je zaait. Niet slagen op school is dus je eigen schuld, terwijl we kinderen zo snel opgeven en bij een eerste tegenslag onmiddellijk gaan heroriënteren. We moeten die gevoelige thematiek bespreekbaar maken.''
 Recensies over Bekdichtzitstil 

★★★★★ Theaterkrant: “Soms ben je compleet sprakeloos na een voorstelling.”

★★★★ Knack focus: “Meesterlijk ‘Raven Ruëll’-toneel: Intiem en klein langs de buitenkant, stormachtig en emotioneel langs de binnenkant”

Klara Radio: “Een voorstelling met een groot hart”Credits
Tekst: Raven Ruëll, Jan Sobrie
Regie: Raven Ruëll 
Spel: o.a. Dries Notelteirs, Sophie Warnant

Speeltijden