Nieuwe Helden / Lucas De Man - Ronja

  • Ronja
Op Wereld Armoede Dag: woensdag 17 oktober bieden we Ronja gratis aan zodat ook mensen met een kleiner budget deze voorstelling kunnen zien. 

Op Wereld Armoede Dag presenteren Verkadefabriek en huismaker Lucas De Man: Ronja, een theatervoorstelling in het kader van project OchArme over kinderarmoede in Nederland en Vlaanderen. In samenwerking met theatermaker Isil Vos.
 
In de muzikaal-theatrale voorstelling Ronja ontmoeten we Clara, de mama van Ronja. Clara probeert al een aantal jaren rond te komen van een uitkering en de beste moeder van de wereld te zijn voor Ronja. Via haar verhaal ontmoeten we ook de maatschappelijk werkster van Clara die haar er via stapels formulieren bovenop probeert te helpen en de juf van Ronja die ook wel ziet dat Ronja niet altijd een boterham in haar trommeltje heeft, maar niet goed weet hoe ze Clara daarop kan aanspreken. Maar misschien heeft Clara nu eindelijk een uitweg gevonden en die mogelijkheid wil ze graag met u delen!
 
Via Clara krijgen we een inkijk in de gevolgen van armoede voor een alleenstaande moeder en haar 11 jarige dochter. 
 
Door middel van persoonlijke verhalen en liedjes gebaseerd op tientallen interviews met mensen die dagelijks te maken hebben met armoede proberen we samen met het publiek antwoorden te vinden op vragen als: Wat kunnen wij nou echt doen om het armoedeprobleem op te lossen? Gaat armoede uiteindelijk niet over een verregaande sociale en maatschappelijke ongelijkheid die we gezamenlijk, stilzwijgend aanvaarden en in stand houden? 

Situatie in Den Bosch
Ondanks intensief beleid en veel aandacht van grote en kleinere organisaties in Den Bosch leven er nog steeds tussen de 3000 en 6000 kinderen in armoede. 6,43% van de kinderen (0-18 jaar) groeit op in een gezin dat moet rondkomen van een uitkering en 12,9% van alle kinderen in Den Bosch loopt een groot risico op armoede. 500 a 600 huishoudens zijn afhankelijk van de voedselbank.
 
Meer dan 7000 huishoudens leven onder de armoedegrens. Die cijfers schommelen rond het landelijk gemiddelde en zijn in de afgelopen jaren niet of nauwelijks veranderd. Wat voor effect heeft het armoedebestrijdingsbeleid van de gemeente Den Bosch? En wat is eigenlijk het menselijke perspectief achter deze cijfers? Wat betekent het voor een gezin dat leeft in armoede en voor de moeder in de rij bij de voedselbank?

Project OchArme
De voorstelling is onderdeel van het project OchArme een artistiek en journalistiek project rondom armoede en ongelijkheid in Nederland en Vlaanderen. Hiervoor werkt Stichting Nieuwe Helden samen met onder andere Stichting Doen, KAAP - kunstencentrum in Brugge en Oostende, Theater aan Zee Oostende, Artistiek Collectief Barranja uit Haacht en Verkadefabriek Den Bosch.
 


Credits
Regie: Isil Vos
Regie-assistentie: Mariella van Apeldoorn
Tekst: Isil Vos en Koen Deca
Spel: Terri van Splunder, Koen Deca en Senna Yasmina Allaui
Muziek: Koen Deca
Video: Oostblok Media 
Eind-regie: Lucas De Man
 
Met dank aan: ‘t Lampeke, Het Sociaal Huis Oostende, CKG Kapoentje, Luc Deneffe en De Wissel, Klein Verhaal, Decenniumdoelen.be, Pascale Cockhuyt, De Antenne, Tamia, Bente en iedereen die de tijd nam om onze eindeloze vragen te beantwoorden.
 
Co-productie: Stichting Nieuwe Helden en Verkadefabriek
 
Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!