Matzer Theaterproducties - Fort Europa

  • Fort Europa

Tom Lanoye schreef Fort Europa als theaternovelle, Michiel de Regt maakt er muziektheater van. Huisgezelschap Matzer brengt Fort Europa naar de Verkadefabriek. Europa is versleten en verteerd. Niet door mensen van buiten, maar door de Europeanen zelf. We hebben jammerlijk gefaald. De oude mens heeft afgedaan, lang leve De Nieuwe Mens! 

De Vlaamse schrijver Tom Lanoye schreef Fort Europa als novelle. Dat deed hij al in 2005, ver vóór de Arabische Lente, de duizenden verdronken migranten en de terroristische aanslagen in Europa. Maar Fort Europa blijft uiterst actueel. Regisseur Michiel de Regt maakt er muziektheater van met hilarische dialogen en pakkende muziek en haalt de voorstelling naar 2019.

 

Het oude continent valt kibbelend uiteen. Het bouwt een muur om zich heen, om gelukszoekers en vluchtelingen buiten te houden. Fort Europa is een geestig en scherp stemmenballet. Acht jonge acteurs nemen discussiërend en argumenterend afscheid van Europa. Conclusie: we zijn allemaal schuldig aan haar failliet. Dus verlaat het fort, want een nieuw soort mens is nodig.

"De nieuwe mens is nuttig, de nieuwe mens is nodig, de nieuwe mens is op komst!" - Michiel de Regt over Fort Europa


Huisgezelschap Matzer Theaterproducties
Fort Europa is de eerste van twee voorstellingen dit seizoen van ons huisgezelschap Matzer Theaterproducties. In het voorjaar zie je Agatha, naar het boek van de Franse schrijfster Marguerite Duras. Een voorstelling over liefde in zijn meest pure en ontroerende vorm. Lees meer.

De voorstelling op donderdag 3 oktober is een try-out. Vrijdag 4 oktober is de première. 


Credits
Tekst: Tom Lanoye
Regie: Michiel de Regt
Spel: Sarah Janneh, Marit Hooijschuur, Korneel Defrancq, Marlies Bosmans, Lotte Pierik, Nikki Kuis, Tijn Panis en Levi Middendorp.
Arrangementen/muzikale leiding: Wilko Sterke en Bart Sietsema
Foto: Eva Roefs / Volle-Kracht

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!