Avondeditie - Looking for America - met Heleen Mees, Rick Nieman en Sacha de Boer (afgelast)

  • Avondeditie - Looking for America - met Heleen Mees, Rick Nieman en Sacha de Boer
  • Avondeditie - Looking for America - met Heleen Mees, Rick Nieman en Sacha de Boer

Looking for America gaat vanwege de aangescherpte coronamaatregelen helaas niet door. Kaartkopers krijgen zo snel mogelijk persoonlijk bericht.


Met de 59e presidentsverkiezingen van de Verenigde Staten in het vooruitzicht, kijken we in Looking for America naar… Amerika.

Het land van conservatieven en een eigen bizarre ‘democratie’. Waar de man van de Trump Tower en de Trump Wall sinds januari 2017 aan het roer staat. De man die immigratiebeleid tot een van zijn speerpunten maakte en het anti-nucleaire verdrag met Iran opzegde. De man die voor het eerst sinds 70 jaar voor een ontmoeting tussen een Amerikaans president en de leider van Noord-Korea zou zorgen, de man die klimaatverandering een ‘hoax’ noemt. De man van ‘America first’. Het land waar ‘black lives matter’ en waar chloor toch geen oplossing voor corona blijkt.

Voor welk Amerika kiest Amerika op 3 november? We blikken terug en kijken vooruit. Schuif aan in de Grote Zaal bij Avondeditiepresentatoren Jan Tromp, die als Volkskrant correspondent lange tijd in New York woonde, en Wilma de Rek. Te gast zijn Heleen Mees, Rick Nieman en Sacha de Boer. En er is livemuziek.

Heleen Mees
Heleen Mees verwierf bekendheid als powerfeminist, die het gebrek aan ambitie bij Nederlandse vrouwen hekelt en pleit voor meer vrouwen in topfuncties. Zelf werkte ze voor het ministerie van financiën, de Europese commissie in Brussel, was columnist, schreef drie boeken en was adjunct associate professor aan de Robert F. Wagner Graduate School of Public Service, onderdeel van de Universiteit van New York. Als econoom en publiciste pendelt ze heen en weer tussen Amsterdam en Amerika.

Rick Nieman en Sacha de Boer
Op 17-jarige leeftijd vertrok Rick Nieman voor een uitwisselingsprogramma naar de Verenigde Staten. Hij bleef er uiteindelijk vijf jaar wonen en haalde zijn bachelor- en mastertitels in Chicago en Los Angeles. Hij werkte voor CNN, deed verslag van de verkiezingswinst van Barack Obama en interviewde Hillary Clinton. Hij bezocht Amerika tientallen keren. In de zomer van 2016 woonde hij met zijn vrouw Sacha de Boer in een buitenwijk van Chicago en reden ze op de motor een kleine duizend kilometer, van Nashville naar New Orleans. Ze leefden als én met de Amerikanen. Rick schreef zijn essay Wat wij van Amerika kunnen leren en Sacha fotografeerde. In 150 pagina's legt Nieman uit waarom Amerika nog steeds het beloofde land is. Niet alleen voor hem en De Boer, maar volgens hem voor alle Nederlanders en iedere Europeaan. 'Onze kijk op de Verenigde Staten kent golfbewegingen en hangt vaak samen met de bewoner van het Witte Huis. Toen Reagan president was en later ook met vader en zoon Bush, zaten Nederlanders heel erg te mopperen op de VS. Bill Clinton vonden we hier wel een toffe vent, dus in de jaren 90 was de stemming juist heel positief.'
In Nederland presenteerde Sacha de Boer onder andere het Acht uur journaal op NOS, voor ze besloot fulltime als fotograaf aan de slag te gaan. Rick Nieman was jarenlang het gezicht bij RTL Nieuws en verzorgde diverse actiualiteitenprogramma's rondom verkiezingen, debatten en uitslagavonden. 

  

 


Foto's: Rick Nieman - Tom Cornelissen, Sacha de Boer - zelfportret
 

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!