met Oleg Fateev en Simone Sou - Sandra Geller / Russische Avant-garde

  • Sandra Geller / Russische Avant-garde
  • Sandra Geller / Russische Avant-garde
  • Sandra Geller / Russische Avant-garde
Verhaalconcert over het Avant-gardisme in de beeldende kunst, poëzie, theater & film in Rusland. Presentatie van Sandra Geller in samenwerking met Oleg Fateev, bajanspeler en zanger, en Simone Sou, percussioniste.

De Russische Avant-garde: een romance met de revolutie

De Russische kunstenaars beleefden een creatieve explosie na de Oktoberrevolutie en creëerden tussen 1907 en 1934 een volledig nieuwe beeldtaal met een nieuw revolutionair artistiek universum. Een vuurwerk van talent en experiment. Bewondering alom.
 
In 1935 toen Stalin de Sovjet-Unie in een ijzeren greep had gekregen, beschuldigde hij het Avant-gardisme ervan niet de kunst voor de boeren en arbeiders te zijn. Deze kunst heeft hij toen verboden en vervangen door het socialistische realisme. Met als gevolg, dat vele avant-gardistische kunstenaars voor hun kunstuitingen werden geëxecuteerd. Gelukkig heeft hun kunst de tijd van Stalin overleefd en blijft de invloed van het Russische Avant-gardisme wereldwijd erkend.

Muziek
Van Oleg Fateev, bajanspeler en zanger, en Simone Sou, percussioniste.
 
Film: De Kleur van Granaatappels
Filmregisseur Sergei Paradjanov (1924 – 1990) was onderdeel van de Armeense diaspora, zijn ouders vluchtten voor de genocide in Turkije naar Georgië, toen onderdeel van de Sovjet-Unie. Hij kreeg zijn filmopleiding in Moskou. Hij maakte verbluffend eigenzinnige films, vol poëzie en mystiek, met avant-gardistische beelden en futuristische montagetechnieken. Absoluut los van alle voorschriften van de Staat.

Zijn films kregen bewondering van Fellini, Antonioni, Bertolucci, Mastroianni, Lui Aragon, Tarkovsky en vele anderen.
 
Het leven van Paradzjanov was dramatisch. Hij werd gearresteerd en belandde voor 5 jaar achter de tralies. De echte reden hier voor was zijn homoseksualiteit. 15 jaar mocht hij geen films maken. Pas in 1985 weet hij een nieuwe film te voltooien: De legende van het Fort van Soeram.

De kleur van Granaatappels is de bekendste film van Paradzjanov. Het verhaal gaat over de middeleeuwse Armeense dichter Sayat- Nova, zijn werk aan het hof, zijn verboden liefde voor de koningin en zijn gang naar het kloosterleven.

Kaarten zijn inclusief lunch, exclusief drankjes.


In samenwerking met Sandra Geller organiseert de Verkadefabriek nog een filmspecial:

15 april: Mysterie rondom Mozart en zijn zuster Nannerl
 
Speeltijden