Minoux - Moeder mag niet dood

  • Moeder mag niet dood

Moeder Jopie (88) heeft zich voorgenomen niet dood te gaan. Dochter Minou (48) heeft beloofd haar daarbij te helpen. Moeder danst door de dag en leert ons de rituelen van haar levensdrift. Vrolijk zwierend richting eeuwigheid geven moeder en dochter een energiek beeld van een omgekeerde euthanasie. Na de première afgelopen seizoen in de Verkadefabriek en de succesvolle tour die erop volgde, komt Minou Bosua nog een laatste keer terug met Moeder mag niet dood

"'We willen graag iets worden wat we niet willen zijn.' Oud. Met dit belangrijke inzicht over ouderdom stelt Minou Bosua in Moeder mag niet dood alle negatieve beeldvorming over oud zijn ter discussie. De dancing docu-comedy - zoals ze het zelf noemt - is een vrolijke les in levensdrift en loopt over van bewondering voor de lang levenden. Maar het is ook een fascinerend portret van een dochter en haar verhouding met haar moeder." - de Theaterkrant 

In een unieke mix van cabaret-theater-documentaire onderzoekt Minou de blauwdruk van haar leven. Moeder Jopie deelt met uiterste precisie en volle overgave haar levensverlengende zang- & dansrituelen deelt. Daarmee is het proces van de voorstelling in zichzelf misschien wel de ultieme methode om moeder zo lang mogelijk in leven te houden. Vrolijk zwierend richting eeuwigheid geven moeder en dochter een energiek beeld van een omgekeerde euthanasie. Als broodnodig tegengeluid bij het maatschappelijke debat over ouderen dat altijd gericht is op aftakeling, ontbrekende zorg en het georganiseerde levenseinde.

Drieluik
Moeder mag niet dood is het eerste deel van het drieluik Moeder, Vader en Kinderen. Een trilogie over de rijke, geheimzinnige en vaak gesloten structuren van het gezin. Het drieluik wordt gemaakt met steeds verschillende artistieke en maatschappelijke partners. Voor Moeder wordt samengewerkt met documentairemaker Maasja Ooms en Gouden Dans. Deel 2, Niet de vaders van Jimmy Parker, wordt gemaakt met acteur Eelco Smits en een homoseksueel mannenkoor. De voorstelling zie je in juni in de Verkadefabriek. In deel 3 komen kinderen aan het woord en wordt gemaakt in samenwerking met een jeugdtheatergezelschap, een kinderrechter en lokale gerechtshoven.

Lunchvoorstelling
Moeder mag niet dood is een lunchvoorstelling. Je kent het misschien, of gaat wel eens overdag naar de film. In september en juni zijn voorstellingen van Minoux te zien, om 12.30 uur 's middags. Ideaal, voor als je juist overdag tijd hebt. Een lunch is niet inbegrepen, maar je kunt na de voorstelling natuurlijk in het café-restaurant terecht voor iets te eten of te drinken. 


Credits
Idee, tekst en spel: Minou Bosua
De Moeder: Jopie Bosua
Beeld: Maasja Ooms
Choreografie: Ireen Kurvers (Gouden Dans)
Artistiek team: Annelies van Wieringen, Wannie de Wijn, Corien Baar
Foto: Guido Bosua
Ontwerp: the Big Long Fat A. 

Met filmbeelden van documentairemaker Maasja Ooms (winnaar IDFA Publieksprijs 2017) en dans door ouderen van Gouden Dans.

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!