November Music - Amir ElSaffar 'Rivers of Sound'

  • Amir ElSaffar 'Rivers of Sound'

November Music sluit ook dit jaar weer af met een concert waarbij muzikale lijnen uit verschillende delen van de wereld samenkomen. Met ElSaffar, die in 2015 al indruk maakte tijdens het festival met zijn sextet Two Rivers Ensemble, is het muzikale slot in meer dan goede handen. De Amerikaan met Irakese roots komt naar November Music met zijn zeventienkoppige groep Rivers of Sounds, waarvoor hij topmusici recruteerde uit de jazz en Arabische muziek.

Onder anderen Nasheet Waits (drums), Fabrizio Cassol (altsaxofoon), George Ziadeh (ud), JD Parran (bassaxofoon), Ole Mathisen (saxofoons) en Miles Okazaki (gitaar) maken deel uit van River of Sounds.

Volgens het Amerikaanse tijdschrift Downbeat kan Amir ElSaffar (trompet, santoor, zang) niet langer worden gezien als bruggenbouwer tussen jazz, klassiek en Arabische muziek. Downbeat: ''het stadium van bruggen bouwen is hij voorbij, zijn muziek is de rivier geworden''.

Als componist versmelt ElSaffar op subtiele wijze de mystiek van de Irakese klassieke maqam traditie met impressionistische jazz. ElSaffar groeide op in Chicago en werkte als trompettist samen met onder meer Marc Ribot, Vijay Iyer, Jason Moran, Archie Shepp en Cecil Taylor. Nieuwsgierig naar de muzikale tradties van zijn voorvaderen vertrok hij voor langere tijd naar Irak om daar maqam te bestuderen en te ingegreren in zijn eigentijdse muzikale opvattingen.

★★★★ Downbeat: ''ElSaffar's mission to this point has been to integrate the vocabularies of jazz, classical and traditional Middle Eastern music...with Not Two, he's moved beyond building bridges; his music has become the river.''

Pitchfork: '‘Iedere twist in de muziek is enerverend, en de uitvoering is geweldig….een torenhoge doelgerichte prestatie'’

The Wire: '‘Uniquely poised to reconcile jazz and Arabic music'’ 

BEZETTING
Amir ElSaffar (trompet, santoor & zang)
Carlo DeRosa (akoestische basgitaar)
tba (piano)
Dena ElSaffar (viool & jowza)
Fabrizio Cassol (altsaxofoon)
George Ziadeh (ud & zang)
Jason Adasiewicz (vibrafoon)
JD Parran (bassaxofoon & klarinet)
Miles Okazaki (gitaar)
Mohammed Saleh (hobo & hoorn)
Naseem AlAtrash (cello)
Nasheet Waits (drums)
Ole Mathisen (tenorsaxofoon & sopraansaxofoon)
Rajna Swaminathan (mridangam)
Tareq Abboushi (buzuq)
Tim Moore (percussie, dumbek & frame drum)
Zafer Tawil (percussie & ud)

Speeltijden