November Music - Black Pencil/Peter Vigh 'Totaliter Aliter'

  • Black Pencil/Peter Vigh 'Totaliter Aliter'

Wat voor een wereld ligt er verscholen achter de dood? Een vraag die nagenoeg iedereen wel eens bezig heeft gehouden.Peter Vigh werd overrompeld door de indringende verhandeling van Pim van Lommel. “Na het lezen van Van Lommels' werk ontstond bij mij een innerlijke drang om een muzikale reis te componeren die een bijna-doodervaring verklankt”, vertelt Vigh.

De fascinatie voor bijna-dood ervaringen is niemand vreemd. Eén van de succesvolste wetenschappelijke boeken over bijna-dood ervaringen is Eindeloos Bewustzijn van Pim van Lommel. “Het boek sprak me vooral aan, omdat het balanceert op de grens tussen wetenschap en spiritualiteit.”

Voor Vigh stond al meteen een muziekwerk in de geest van Dante’s La Divina Commedia voor de geest. De Belgische schrijver Bart Moeyaert - die eerder al zeer succesvol samenwerkte met het Nederlands Blazers Ensemble - schrijft de inspiratierijke tekst voor Totaliter Aliter, een Middeleeuwse term voor het hiernamaals. “Muziek die een glimp kan bieden van het zijn na de dood. Muziek die op een bepaalde manier troost kan bieden”, aldus de componist. Peter Vigh is naast componist lid van het Berlage Saxophone Quartet en vormt een duo met pianist Tobias Borsboom.

Vigh schrijft zijn nieuwe werk op maat voor het ensemble Black Pencil en het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor. Het virtuoze ensemble Black Pencil werd in 2010 opgericht. Black Pencil speelt nieuw repertoire en avontuurlijke eigen arrangementen met invloed van volksculturen.

Nationaal Vrouwen Jeugdkoor is opgericht in 1996 en bestaat uit jonge vrouwen van 16 tot 30 jaar uit Nederland. Het jeugdkoor zingt regelmatig in professionele series als de NTR ZaterdagMatinee, de Vrijdag van Vredenburg en het Zondagochtendconcert, en werkte samen met het Radio Filharmonisch Orkest, het Budapest Festival Orchestra en de Berliner Philharmoniker.

BEZETTING
Jorge Isaac (blokfluit, elektronica)
Matthijs Koene (panfluit)
Esra Pehlivanli (altviool)
Marko Kassl (accordeon)
Enric Monfort (slagwerk)

Speeltijden