Blue Room Sessions - Chris Smither (USA)

  • Chris Smither (USA)

Invloedrijke, door de wol geverfde, bluesy singer-songwriter

Chris Smither is een bluesy singer-songwriter die al meer dan vijf decennia actief is. Smither heeft een karakteristiek door whiskey en rook geloogd stemgeluid. Zijn fingerpicking-gitaarstijl is technisch dik in orde en klinkt uniek.

Chris groeide op in New Orleans. Hij woonde ook nog een tijdje in Parijs, waar hij van zijn vader zijn eerste, uit Spanje meegebrachte gitaar kreeg. Hij werd in zijn jeugd gegrepen door de muziek van bluesgiganten als Lightnin’ Hopkins en Mississippi John Hurt. Beide muzikanten kunnen beschouwd worden als de hoekstenen van Smithers’ latere repertoire.

Chris is bekend en populair in brede kringen en is zeker ook in trek bij veel collega-muzikanten, gezien de vele covers die van zijn songs te vinden zijn bij anderen.

In de jaren ‘60 van de vorige eeuw begon Chris zijn eigen songs te schrijven en trad daar ook mee op. Hij werkte samen met beroemdheden als Bonnie Raitt die zijn song Love me like a Man coverde. Hetzelfde nummer werd later ook door Diana Krall op de plaat gezet. Emmylou Harris coverde zijn song Slow Surprise. Verder werkte hij samen en/of tourde hij met Jorma Kaukonen (uit Jefferson Airplane), Dave Alvin, Tom Russell, Ramblin’ Jack Elliott en talloze anderen.

Call me Lucky
Naast een aantal live-albums en compilaties heeft Chris Smither een enorm aantal albums uitgebracht, zo’n 17 stuks. Zijn meest recente album is Call me Lucky en kwam in 2018 uit. Het is een dubbelalbum met 16 nummers, door hem zelfgeschreven. De nummers variëren van rockend/swingend tot meer bedachtzaam en ingetogen. De kracht ligt in de teksten die kritisch zijn en tot nadenken stemmen.

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!