Te Gast: Lumineus en Calefax - De terugkeer van het paradijs

  • De terugkeer van het paradijs

Landelijke première van de documentaire ‘de terugkeer van het paradijs’ en daarna een optreden van het rietkwintet Calefax met de voorstelling ‘de tuin der lusten’. Onderdeel van het project Bosch y Bosco.

Wat is jouw favoriete zonde? Die vraag staat centraal in de muzikale roadmovie van filmmakers Carine van Vugt en Jeroen Neus. Zij volgden een groep kunstenaars op weg naar Madrid, naar de plek waar het schilderij ‘de tuin der lusten’ van Jeroen Bosch hangt.
 
De film is gemonteerd als een drieluik en volgt de muzikanten van Calefax, Cappella Pratensis en de New Royal Flaminga Band. Ook zien we de wonderlijke schepsels van kunstenaar Sjon Brands, gemaakt van afvalmateriaal en veren. Zij reizen ook, in een indrukwekkende hoeveelheid houten kisten, door Europa. Een verslag van  de reis van de kunstenaars en tegelijker tijd een zoektocht naar de verschillende opvattingen over het paradijs en de zonden in Europa.
 
Calefax, De tuin der lusten
 
Een muzikale en visuele reis van het aardse paradijs via het zondige leven vol lust en genot naar duisternis.
 
Na het succes van Tuin der lusten in 2013 gaat het programma in 2016, Jeroen Bosch-jaar, in reprise. Het beroemde schilderij Tuin der lusten van Jheronimus Bosch is uitgangspunt voor dit drieluikconcert. Hierin komen de thema’s het paradijs, genot en het laatste oordeel tot klinken.
 
Calefax zoomt niet alleen muzikaal, maar ook visueel in op het schilderij van Bosch. Een video van het schilderij is te zien op een reusachtige doorzichtige bol van 3 meter doorsnede. Rode draad in de muziek zijn de vele vogels uit het schilderij van Bosch.
 
De drie panelen van het schilderij worden in aparte sets verklankt met nieuwe muziek van de Nederlandse componist Jacob TV en de Duitse Carola Bauckholt, maar ook composities uit de tijd van Bosch en werken van o.m. Jean-Philippe Rameau laten de vogels van het schilderij tot leven komen.
 
Deze twee voorstellingen zijn onderdeel van het project Bosch y Bosco, een cultureel uitwisselingsprogramma dat de reis volgt die het drieluik van Jeroen Bosch destijds heeft afgelegd.
Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!