November Music - Diotima Quartet

  • Diotima Quartet

Strijkkwartetten en November Music zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Componisten vergen het uiterste van zichzelf als ze voor vier strijkers moeten schrijven. De grote traditie van Haydn, Beethoven, Mozart en Bartók vormt een spingplank en een enorme uitdaging voor eigentijdse toondichters. Een van de belangrijkste kwartetten voor moderne muziek is het Franse Quatuor Diotima. Ze waren al eens eerder te gast op November Music tijdens de speciale Helmut Lachenmann dag.

Tijdens hun recital serveert Diotima de Nederlandse première van een nieuw werk van Rebecca Saunders. In het slotweekend van November Music staat de Duits/Engelse componist Rebecca Saunders centraal. Haar nieuwe strijkkwartet Unbreathed is gecomponeerd in opdracht van onder meer November Music, Wigmore Hall, andere Europese festivals en het kwartet zelf.

In het werk speelt Saunders naar eigen zeggen de concepten ‘ontkenning’ en ‘afgelegen’ tegen elkaar uit. De inventieve componiste speelt met toonhoogtes, intensiteit en timbres, culminerend in een indrukwekkende climax. Daarnaast brengt Diotima de Nederlandse première van Brains van de Japanse componiste Misato Mochizuki, Farrago van Fransman Gérard Pesson en A Failed Entertainment van Clara Iannotta, recent winnaar van de prestigieuze Ernst von Siemens Muziekprijs.

Quatuor Diotima richt zich op repertoire uit de twintigste-eeuwse muziek dat verder gaat en experimenteler is dan louter melodie met begeleiding. De musici vonden elkaar in 1996 en dragen sindsdien de hedendaagse muziek een warm hart toe. Ze werken nauw samen met componisten als Helmut Lachenmann, Toshio Hosokawa, James Dillon en Brian Ferneyhough.

PROGRAMMA
Rebecca Saunders - Unbreathed *
Misato Mochizuki - Brains
Gérard Pesson - Farrago
Clara Iannotta - A Failed Entertainment**
* Compositieopdracht November Music
** Wereldpremiere
Diotima Quartet 

BEZETTING
Yun-Peng Zhao (viool)
Constance Ronzatti (viool)
Franck Chevalier (altviool)
Pierre Morlet (cello)

Speeltijden