November Music - Klangforum Wien/Beat Furrer/Jan van de Putte

  • Klangforum Wien/Beat Furrer/Jan van de Putte

Klangforum Wien geldt als een van de meest vooraanstaande eigentijdse muziekensembles van de wereld. Een Europees keurkorps van 20 topmusici uit verschillende landen die de hedendaagse muziek telkens naar een nieuwe dimensie tillen. Het vanuit Oostenrijk opererende Klangforum Wien is maar zelden op de Nederlandse podia te bewonderen. Nu komen ze naar November Music in de volledige bezetting met maar liefst twee concerten op deze vrijdagavond.

Sinds de oprichting in 1985 heeft het ensemble bergen werk verzet om de 20e en 21e-eeuwse muziek op de kaart te zetten. De cijfers liegen er niet om: zo’n vijfhonderd nieuwe composities werden door Klangforum in wereldpremière gebracht en dik zeventig cd’s kwamen uit. Het ensemble werkt nauw samen met componisten als Georg Friedrich Haas, Georges Aperghis en Enno Poppe.

Klangforum-oprichter van het eerste uur, componist en dirigent Beat Furrer, komt speciaal over om beide concerten goede banen te leiden. Tijdens dit tweede concert van de avond klinken er ook werken van zijn hand. Buitengewoon uitdrukkingsvolle muziek waarin Furrer een verbond smeedt tussen voortdurende klankverwondering, opzwepende ritmiek en theatrale expressie. Hoogtepunt op het programma is onder meer Furrers lyrische spel met timbres, Intorno Al Bianco voor klarinet en strijkkwartet. Vorig jaar won Furrer de prestigieuze Ernst von Siemens muziekprijs.

Klangforum Wien komt natuurlijk niet langs zonder een wereldpremière mee te nemen. Een gloednieuw werk van de Nederlandse componist Jan van de Putte. De componist over zijn nieuwe werk Cette agitation perpétuelle, cette turbulence sans but. (Theophile Gautier): ‘Dit stuk gaat verder waar mijn laatste werk Razende Stilstand voor het ensemble STOLZ geëindigd is: een afbeelding van de moderne wereld waarin alles steeds sneller gaat, maar tevens alles steeds meer lijkt stil te gaan staan. Onze virtuele digitale contacten nemen ontzettend toe, terwijl we voor echte fysieke contacten steeds minder tijd lijken te hebben.’

Jan van de Putte is een van de meest eigenzinnige Nederlandse componisten, dus een kolfje naar de hand van Klangforum Wien. Van de Putte’s werk reikt altijd over de grenzen van het strikt muzikale heen, verkent het onderbewuste en zet zich met weerhaken in het geheugen vast. Een nieuwsgierig makende wereldpremière die overigens tijdens beide concerten deze avond wordt uitgevoerd.

In samenwerking met Muziekgebouw aan ‘t IJ 

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!