November Music - Micha Hamel 'Kus de regen'

  • Micha Hamel 'Kus de regen'

Een spirituele lofzang op het leven én poëtische rollercoaster. Componist en regisseur Micha Hamel neemt het epische gedicht Renascence (1912) als uitgangspunt voor zijn nieuwe muziektheatervoorstelling Kus de Regen. Een productie van Hamels' nieuwe Ensemble Michamix dat zich richt op kleinschalig muziektheater.

Renascence is een in de ik-vorm geschreven gedicht van de Amerikaanse auteur Edna St. Vincent Millay (1892-1950). Het is een legendarisch, levendig verslag van een spirituele wedergeboorte. Een jonge vrouw loopt door de natuur en wordt gegrepen door de schoonheid van de bergen, de zee en de bossen. Ze besluit in het gras te gaan liggen en naar de blauwe hemel te kijken. Daar wordt ze overweldigd door de schoonheid en gruwel van het oneindige. Uiteindelijk wordt ze helemaal leeg van binnen. Dan pakken de wolken zich samen en begint het te regenen. De aarde waarmee ze bedekt is wordt langzaam weggespoeld. Na een tijdje breekt de zon door en ze ligt weer gewoon in het frisse gras. In het besef van haar ontmoeting met de oneindigheid staat ze op, in dankbaarheid voor haar leven en voor de schoonheid van de wereld om haar heen. De jonge dichteres Lieke Marsman maakte een hertaling van het gedicht Renascence (Wedergeboorte).

Hamel kiest in Kus de Regen voor een scenisch muziekritueel waarin de spirituele verwondering van Renascence wordt verklankt door alt Helena Rasker, actrice Yela de Koning en een klein kamermuziekensemble. Op elk moment is de voorstelling lyirsch en transparant, zoals het gedicht ook glashelder is en zich niet laat meesleuren door bombast. Stemmen, tekstprojecties, zang en verleidelijke muziek voeren de toehoorder binnen in een ongehoord poëtische wereld.

LOCATIE
Verkadefabriek

CREDITS
Teksten - Edna St. Vincent Millay (1892–1950 (USA)) en Lieke Marsman (1990– (NL))
artistiek leider, tekst en spreekstem - Micha Hamel
artistiek leider, viool - Masha Iakovleva
Actrice - Yela de Koning
Alt - Helena Rasker
Harp - Veronique Serpenti
Saxofoons - Femke Steketee
Synthesizer - Sara D’Agostino
Regie-adviezen - Luca Tichelman
Producent - Ensemble Michamix
Coproducenten - Festival Musica Sacra en Toneelgroep Maastricht


Festivalkorting?
Neem een November Music Festivalpas MEDIUM (€ 3 korting per kaartje) of een November Music Festivalpas XL (50% korting per kaartje)


Deze voorstelling is onderdeel van November Music. De Verkadefabriek deelt informatie met dit festival, zodat zij je op de hoogte kunnen houden van eventuele last minute programmawijzigingen.

Speeltijden