Jeroen Zijlstra & Tjitske Jansen - Nieuws van twee kanten

  • Nieuws van twee kanten
  • Nieuws van twee kanten

Die twee kanten: de muziek (van Zijlstra) en de poëzie (van Jansen). Ze komen samen in een reis door hun levens. Mensen, plaatsen en omstandigheden die ertoe deden en doen. Soms teder, dan weer rauw en altijd swingend.

Deze ontmoeting van twee persoonlijkheden brengt literatuur en muziektheater bijeen. Nieuws van twee kanten is een literaire muzikale avond waarop de poëtische teksten van Tjitske Jansen en de jazzy kleinkunstliederen van Jeroen Zijlstra samenkomen. Swingend, rauw en teder.

Een reis door het leven. Het leven van Zijlstra en Jansen zelf, én van dat van hun publiek. Ouders, broers en zussen, juffen, meesters, vrienden, therapeuten, geliefden, exen, collega's. Zij die onze levens hebben gered of ons juist bijna de das om deden. Of allebei. En niet te vergeten de dorpen en de steden, de havens en schepen. Waar we thuis of niet thuis zijn.

Over Jeroen Zijlstra
Als voormalig Noordzeevisser blijft Jeroen Zijlstra ook als improviserend musicus (piano, toetsen en gitaar, immer in gezelschap van zijn vertrouwde jazztrompet) scherp aan de wind varen, spelenderwijs koersend op zijn innerlijk kompas. Jeroen Zijlstra is onder meer bekend van het lied Durgerdam slaapt, waarvoor hij de Annie M.G. Schmidt-prijs won. Voor zijn gehele oeuvre ontving Jeroen Zijlstra in 2014 de Dirk Witte Prijs.

★★★★ NRC Handelsblad: "Zijlstra maakt als voormalig zeeman mooi gebruik van maritieme metaforen en schept met zijn fonkelende trompet een bluesy sfeer."

Parool: "Dit is niet louter muzikaal, maar existentieel menselijk."

Over Tjitse Jansen
Tjitske Jansen is de belangrijkste Nederlandse dichter en performer van haar generatie. Van haar eerste dichtbundel Het moest maar eens gaan sneeuwen werden meer dan 15.000 exemplaren verkocht, een voor Nederland ongekend aantal. Voor haar bundel Koerikoeloem kreeg ze de Anna Bijns-prijs.

De Groene Amsterdammer: "Het is poëzie die er inhakt als een bijl, en die riskant is zoals maar weinig poëzie dat durft te zijn."
 

Speeltijden