November Music - Nora Mulder (afgelast)

  • Nora Mulder

De Nederlandse pianiste en improvisator Nora Mulder kreeg vorig jaar de Willem Breuker Award overhandigd. De jury was vol lof over haar tomeloze avontuurzin en werklust: ‘Ze is een eigenzinnige maker die een veelvoud aan nauwelijks te beschrijven muzikale activiteiten en kwaliteiten ontplooit. Waar te beginnen? Nora Mulder is actief binnen zowel de gecomponeerde als de geïmproviseerde muziek, maar ook in muziektheater, noise, performance art en filmmuziek.’ Ze is altijd op zoek naar het moment waar schoonheid, plezier en raadselachtigheid hand in hand gaan, oordeelde de jury.

Om muzikale ideeën zit Mulder nooit verlegen. Ze is onder anderen actief in eigentijdse muziekensembles als 7090, improvisatiegezelschappen Trolleybus en Corkestra en als cimbalom-speelster. Deze middag nodigt ze verschillende muziekvrienden uit voor een rijkgeschakeerd concert in de knusse Jazzwerkplaats.

12.00 uur - Nora Mulder solo
Meer informatie volgt.

14.00 - Picatrix
In het ensemble Picatrix bundelt pianist Mulder de krachten met gevierd stemkunstenares Greetje Bijma en improviserend altvioliste Mary Oliver. Bij Picatrix wordt klankschilderen van het allerhoogste niveau bedreven. We horen kraakheldere, licht klassieke klanken uit de vleugel schuren met de krassende uithalen van de altviool en donkere keelzang volgen op een spatzuiver gezongen, wonderschone jazzballad. Tijdens festival Le Guess Who? maakte Picatrix al een flitsend debuut en sindsdien zijn de dames op dreef. ‘Het is waarlijk collectief en egoloos musiceren. Eén voor allen’, reageerde jazzkenner Kevin Whitehead enthousiast.

16.00 uur - Ensemble Extra Ordinair
Doodnormale gebruiksvoorwerpen komen tot leven bij Ensemble Extra Ordinair. Nora Mulder kan er haar passie voor zelfgebouwde muziekinstrumenten helemaal in uitleven. Samen met stemkunstenaar Han Buhrs begon ze Ensemble Extra Ordinair in 2014 na een eerste samenwerking die tot het hoorspel Fake Tanken leidde (VPRO). Sinds 2019 werken zij samen met slagwerker Fabio Galeazzi en koperblazer Salvoandrea Lucifora waardoor het arsenaal is uitgebreid met nog meer inspiratie, slagwerk, voetpompen, schuiffluiten en koperklanken. Inmiddels is er een indrukwekkend arsenaal aan zelfgebouwde instrumenten ontstaan: de gillende rondzingemmer, het ploppende dienblad, de wokdekselpercussietafel, de snoevende toffeetrommelbas, de nicht-wohl-temperierte stemvork en de piepende bluesharp. Met deze instrumenten maken zij ultrakorte stampliederen en heerlijk eigenaardige spuugspreeksels. 


Programma
12.00 - 12.45 uur: Nora Mulder solo
14.00 - 14.45 uur: Picatrix
16.00 - 16.45 uur: Ensemble Extra Ordinair 

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!