/ CLUBZAAL

Jazz Factory - Rembrandt Frerichs Trio & Kayhan Kalhor (afgelast)

De Verkadefabriek is tot en met zondag 31 mei gesloten. Wij volgen voor de ontwikkelingen rondom het Coronavirus de richtlijnen en aanwijzingen vanuit RIVM, overheid, lokale GGD en gemeente. 

 

Kaartjes gekocht?
Je krijgt per mail bericht van ons met meer informatie.


Kayhan Kalhor staat internationaal bekend als een grootmeester op de kemenche, ofwel de Iraanse knieviool.

Een instrument met een prachtig lyrisch geluid dat Kalhor als geen ander beheerst. Niet voor niets maakt hij deel uit van het befaamde The Silk Road Ensemble van cellist Yo-Yo Ma. Sinds zijn een eerste ontmoeting in 2013 tijdens festival November Music speelt Kalhor regelmatig samen met het trio van de Nederlandse pianist Rembrandt Frerichs, die vorig seizoen nog te zien was in de Jazz Factory met trompettist Paolo Fresu.

Het gekozen instrumenten waarmee het viertal werkt is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Naast de kemenche van Kalhor met het zeer expressieve recht-naar-het-hart geluid, speelt Frerichs een fortepiano naar een model uit 1790, het soort instrument dat Mozart bespeelde. ‘De klank zit tussen een piano en een clavecimbel in’, zegt hij. ‘Ik voelde me ertoe aangetrokken, omdat het kan klinken als een tar (Iraanse langhals-luit) of een santur (Iraanse/Indiase cymbalom). Het instrument heeft veel minder boventonen dan een moderne piano en klinkt daardoor transparanter, wat veel ruimte geeft aan andere instrumenten.’

In de muziek komen er dan ook allerlei werelden samen. Kalhor: ‘Je kunt het niet categoriseren. Het is geen jazz en geen klassieke muziek. Het is gewoon iets dat we doen met onze instrumenten waarbij alles draait om improvisatie.’ Inmiddels gaf het viertal succesvolle concerten over de hele wereld, variërend van Teheran en het Barbican Centre in Londen, maar ook op festivals als North Sea Jazz en Crossing Border. Begin 2019 verscheen het prachtige album It’s Still Autumn.

Van 20.00 tot 20.30 uur is er een gratis inleiding/interview van Tony Overwater en Rembrandt Frerichs met Kayhan Kalhor over het project.Klik hier voor de Jazz Factory agendaBezetting
Fortepiano: Rembrandt Frerichs
Kemenche: Kayhan Kalhor
Violone: Tony Overwater
Percussie: Vinsent Planjer
 

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!