November Music - Rymden ft. Bugge Wesseltoft

  • Rymden ft. Bugge Wesseltoft

'Deze band is een must hear van dit seizoen' NRC Handelsblad

Een waar Scandinavisch sterrentrio zoekt de ruimte op en sluit en passant de eerste volle festivaldag af. Het pianotrio Rymden zorgt voor heel wat opwinding binnen de wereldwijde jazzgemeenschap. Toen de legendarische pianist Esbjörn Svensson van het Zweedse trio E.S.T. in 2008 overleed, kwam er een plots einde aan een van de meest vernieuwende jazzgezelschappen van de nog jonge 21e eeuw.

De twee overgebleven E.S.T.-leden, slagwerker Magnus Öström en bassist Dan Berglund, gingen ieder huns weegs. Geweldige musici met een karrenvracht aan ervaring, die nu voor het eerst weer bijeenkomen in een gloednieuw jazztrio. Want Noorse alleskunner, jazztoetsenist en elektronica-wizard Bugge Wesseltoft realiseerde zijn droomplan: eindelijk samenwerken met Östrom en Berglund. Musici die elkaar van haver tot gort kennen.

Wesseltoft verzette de bakens van de nu-jazz met doorbraakalbum New Conception of Jazz, terwijl de E.S.T. leden tegelijkertijd pure, impressionistische schoonheid ontlokten aan de klassieke triobezetting. In het trio Rymden (letterlijk ruimte in het Zweeds) bundelen ze de magie en ontstaat er volop ruimte voor ongekende jazzexploraties. Debuutalbum Reflections and Odysseys (2019) werd alom lovend ontvangen.

Recensies

'Reflections & Odysseys is een beeldend, grenzeloos relaas. Rymden springt er direct samen uit als supergroep met Wesseltoft als een vurig improvisator. En ook meer ingetogen lyriek komt aan. De parel ‘Homegrown’ doet denken aan de begindagen van E.S.T.’ NRC Handelsblad (****)

'Net als bij Svensson onderscheidt Rymden zich door de enorme dynamiek en stevige groove...De drie muzikanten zijn zo goed op elkaar ingespeeld dat het lijkt of dit trio al jaren samen is. Volgens Wesseltoft is de plaat een voorzichtige weerslag van wat Rymden live kan. Dat belooft wat.' de Volkskrant (****)

‘Het goede nieuws is dat RYMDEN even overtuigend is als E.S.T.. Dezelfde dwingende dynamiek, hetzelfde soort heldere melodieën die met perfect getimede, subtiele variaties de luisteraar bezig blijven houden, hoe vaak ze ook worden herhaald. Voeg daar een stel sterke composities en een beestachtig goed geluid aan toe en je weet dit is een heerlijke plaat.’ Trouw (****)Bezetting
Bugge Wesseltoft - piano & toetsen
Dan Berglund - contrabas
Magnus Öström - slagwerk

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!