November Music - Silbersee 'Stimmung II'

  • Silbersee 'Stimmung II'

'Zeldzaam pure uitvoering Nono' (****) NRC Handelsblad

De menselijke stem blootleggen in al haar schoonheid, sierlijkheid en breekbaarheid. Vocaal ensemble Silbersee kan het als geen ander. Met hun cyclus Stimmung brengen ze de kostbaarste pareltjes van de vocale acrobatiek tot klinken. Muziek die de ziel keer op keer weet te beroeren.

Vorig jaar verbluften ze iedereen op November Music met hun actuele interpretatie van Karlheinz Stockhausens meesterwerk Stimmung. Dit jaar komt Silbersee met een nieuwsgierig makend vervolg waarin oude en nieuwe vocale hoogstandjes de zinnen prikkelen met wederom een hedendaagse klassieker op het menu.

Tijdens de avondvullende voorstelling Stimmung II wordt het publiek meegenomen op een mystieke reis door de tijd. Hoofdmoot van de avond is een klassieker. Van de Italiaanse meester Luigi Nono klinkt Das atmende Klarsein (1980-81), een langgerekte compositie die maar zelden live te horen is. Hierin verklankt Nono de spanning tussen het tijdelijke en het eeuwige: wat is de waarde van het individu tegenover de oneindigheid van het universum en de tijdloosheid van de dood? Das atmende Klarsein is een sleutelwerk uit het late oeuvre van Nono. Een geestverruimende compositie waarin hij op uiterst verfijnde wijze live-elektronica, stemmen en de sonore klanken van onder meer de basfluit verweeft. Stond zijn vroege werk in teken van een bespoediging van de communistische klassenstrijd, in zijn verstilde late oeuvre mikte Nono op een radicale herijking van ons luisteren. Voorbij het lawaai en de schone schijn. Tastend op zoek naar nauwelijks hoorbare verten.

Twee componisten van nu zijn door Silbersee uitgenodigd om te reageren op de spirituele klankwereld van Nono, en gloednieuwe madrigalen te schrijven voor deze gelegenheid. De Nederlandse componist Arnold Marinissen (1966) bezingt in zijn commentaarstuk Transits de adem, de vrije natuur en het verglijden van de tijd. De Nederlands/Italiaanse componist Giuliano Bracci (1980) maakt een beleefde buiging naar landgenoot Nono in zijn Se non in ombra e specchio. Aan de hand van teksten van Giordano Bruno beschouwt Bracci de plaats van de mens in het oneindige heelal.  

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!