Jazz Factory - The Dollar Brand Project

  • The Dollar Brand Project

De Zuid-Afrikaanse pianist en componist Dollar Brand (Abdullah Ibrahim) wordt geroemd om de wijze waarop hij jazz combineert met de ziel van Zuid-Afrikaanse muziek. Twintig jaar geleden brachten saxofonist Rolf Delfos en drummer Pascal Vermeer een album uit met muziek van de befaamde pianist. Vele jaren en vele internationale tournees – naar onder meer naar Zuid-Afrika – verder, werd het de hoogste tijd om met een frisse blik naar de inspirerende muziek van Dollar Brand te kijken, zeker nadat Rolf Delfos recent het verzoek kreeg om 14 composities van voorname Zuid-Afrikaanse jazzmusici te arrangeren voor een project op het Pretoria Jazzfestival.

Met nieuw repertoire, nieuwe arrangementen en nieuwe muzikanten wordt deze ode aan Dollar Brand letterlijk en figuurlijk nieuw leven ingeblazen. Naast Delfos en Vermeer maakt Eric van der Westen deel uit van de groep. Als contrabassist van het fameuze ‘Classic Quintet’ van Paul van Kemenade werkte hij zeer regelmatig samen met muzikanten uit Zuid-Afrika. Het sextet wordt verder aangevuld met jazzmusici van de jonge garde: trompettist Robin Rombouts, pianist Rein Godefroy en trombonist Jeroen Verberne.

De muziek van Dollard Brand staat bekend om de grote variatie, van aanstekelijke Capetown-grooves tot melancholieke ballads. Op het programma staan bekende composities als African Market, Manenberg en Sotho Blue, maar ook enkele eigen werken van Rolf Delfos en Eric van der Westen die zijn geïnspireerd op de muziek van Dollar Brand.


Bezetting
Rolf Delfos - saxofoon
Robin Rombouts - trompet
Jeroen Verberne - trombone
Rein Godefroy - piano
Eric van der Westen - contrabas
Pascal Vermeer - drums
 

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!