November Music - Tigran Hamasyan & Mathias Eick

  • Tigran Hamasyan & Mathias Eick

Jazzliefhebbers hebben deze datum al omcirkeld in hun agenda: een grensoverschrijdend treffen tussen iconische veelvraten Tigran Hamasyan en Mathias Eick. De uit Armenië afkomstige Tigran Hamasyan heeft een geheel eigen categorie binnen de hedendaagse jazz voor zichzelf geclaimd. Tigran-jazz oftewel een ongebreidelde fontein aan verfrissende muzikale ideeën.

Geen enkel genre is veilig voor Hamasyans vingervlugge improvisaties achter de toetsen. Als een goudzoeker speurt Hamasyan naar waardevols in de volksmuziek, Amerikaanse jazz, progmetal en postrock en verweeft dat tot een opzwepend, eigenzinnig amalgaam. Als een ondenkbaar geachte kruising tussen Sigur Rós, Meshuggah, Armeense volksklanken, Herbie Hancock en Chick Corea. Op zijn negentiende won deze pianoavonturier al de prestigieuze Thelonious Monk Competition, en zijn ster is alleen maar rijzende.

In 2014 speelde Tigran Hamasyan en zijn band al de sterren van de hemel tijdens de Colours of Improvisation-avond van November Music. Nu is hij terug en wordt hij vergezeld door de Noorse rastrompettist Mathias Eick die tijdens de Colours-avond van 2016 nog hoge ogen gooide als speciale gast van het Yuri Honing Quartet. Van trompet tot toetsen, van componeren tot dirigeren, Mathias Eick beheerst het allemaal. Zijn freewheelende jazzescapades werden al op waarde geschat door grootheden als Chick Corea, Pat Metheny en de band Jaga Jazzist.

In het voorjaar bracht hij nog het bejubelde album Ravensburg uit, waarbij JazzTimes zijn trompetklank als ‘de puurste en meest stralende binnen de jazz’ omschreef. Net als Hamasyan is Eick kind aan huis bij het avontuurlijke ECM-label, en de verwachtingen voor deze topontmoeting zijn vanzelfsprekend hooggespannen.  

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!