November Music - Yukiko Sugawara / Yuko Kakuta

  • Yukiko Sugawara / Yuko Kakuta

Tijdens November Music 2015 was de Duitse componist Helmut Lachenmann (1935) centrale gast. Een invloedrijk componist die al zijn hele leven lang klankpoëzie tovert uit instrumentale trouvailles en verbluffende speeltechnieken. Tijdens een uitverkochte concertmarathon stond zijn uitdagende, sprankelende muziek in het volle licht. Ook zijn vrouw, pianiste Yukiko Sugawara, vertolkte toen een glansrol. Nu is ze terug met een bijzonder werk van haar man.

Samen met sopraan Yuko Kakuta voeren ze het enige werk voor stem en piano uit dat Lachenmann geschreven heeft: Got Lost (2010). In dit werk verweeft Lachenmann teksten van onder anderen Friedrich Nietzsche en Fernando Pessoa. Een lied over een wereld zonder god of een mensheid op zoek naar betekenis. Voor de sopraan staat een ware tour-de-force te wachten. Een vocale krachttoer vol speelse vondsten.

Daarnaast speelt het duo werk van de Frans/Duitse componist Mark Andre (1964) die een gloednieuw stuk Job. 3.8 voor het tweespan Kakuta en Sugawara heeft geschreven. Daarnaast klinkt zijn piano solowerk iv 1. Net als zijn leermeester Lachenmann delft Andre klankgoud uit de meest onverwachte muzikale momenten. Extreem virtuoze en vitale muziek die luisteraars en spelers naar het randje van hun zetels laat schuiven. 

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!