November Music - Hexagon Ensemble / Hawar Tawfiq 'Babylon aan de IJssel' (afgelast)

  • Hexagon Ensemble / Hawar Tawfiq 'Babylon aan de IJssel'

De mystieke wereld van Gilgamesj botst op de harde werkelijkheid van het overleven in West-Europa. In het nieuwe muziektheaterwerk Babylon aan de IJssel verklankt de Iraaks-Nederlandse componist Hawar Tawfiq een clash tussen culturen en het lot van een Iraakse vluchteling. In het door Marcel Roijaards geschreven libretto maken we kennis met een heldhaftige asielzoeker en zijn dromen van een nieuwe toekomst.

Een medewerkster van de IND moet beslissen of ze een jonge Irakees een verblijfsvergunning verleent. Zijn verhaal is onsamenhangend. Hij vertelt over zijn gevaarlijke vlucht, maar ook over een oeroud epos: Gilgamesj. Met zijn verbeeldingskracht schetst hij een kleurrijke wereld, terwijl in werkelijkheid grijze wolken boven de Nederlandse polders drijven. Aantekeningen in archiefmappen raken verward met het spijkerschrift op kleitabletten. Het gewelddadige heden verweeft zich met een troostrijk verleden. In het muziektheaterwerk staat de IND-medewerkster - vertolkt door actrice Judith Linssen - centraal. Langzaam ontrafelt zij het magische verhaal van een moderne held.

In zijn muziek verbindt Hawar Tawfiq de klankwerelden van westers klassiek en de Koerdische muziekcultuur. Hij baarde eerder al opzien met orkestwerken voor onder anderen philharmonie zuidnederland en het Gelders Orkest. Babylon aan de IJssel wordt uitgevoerd door het zeskoppige Hexagon Ensemble dat dit seizoen haar dertigjarige bestaan viert. Het Nederlandse blazersensemble met piano heeft een unieke, eigen klank. Overal ter wereld zoekt het ensemble naar onbekend of vergeten repertoire. Door deze speurtocht beschikken zij over een catalogus met meer dan vierduizend werken: onbekende stukken van bekende componisten, maar ook werken van onbekende componisten.

Het Hexagon ensemble bestaat uit Wout van den Berg (fluit), Bram Kreeftmeijer (hobo), Arno van Houtert (klarinet), Marieke Stordiau (fagot), Christiaan Boers (hoorn) en Frank Peters (piano). Daarnaast is een aantal Iraanse musici te horen met vooraf opgenomen materiaal. Het muziektheaterwerk Babylon aan de IJssel is speciaal voor het Hexagon Ensemble geschreven en beleeft tijdens November Music zijn langverwachte wereldpremière.Programma
Hawar Tawfiq - Babylon aan de IJssel - Gilgamesj nu
Hexagon Ensemble & Judith Linssen  

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!