Orkater/ De Nieuwkomers: Konvooi - Ilias

  • Ilias
  • Ilias
  • Ilias

De jonge club theatermakers van Konvooi neemt het oorlogsepos De Ilias als startpunt om de verantwoordelijkheid van de mens te bevragen. Vijf jonge jongens spelen de rol van vier soldaten en één vrouw. Vier kameraden die vastzitten in een bloedbad dat eeuwig lijkt te duren. Én de mooiste vrouw van de wereld.

Ze zitten klem in een oorlog die niet te winnen is, maar ook niet te beëindigen. Ze weten waarom ze daar zijn: voor de goede zaak. Tot één van hen zich begint af te vragen of die zaak wel zo goed en gerechtvaardigd is. En met het denken begint de ellende.

Met alleen hun stem als wapen, tonen de spelers alle facetten van de oorlog. Een schreeuw, een lach, een schietgebedje. Soms uitmondend in melodieën, dan weer trekken ze zich terug. Ilias is een filosofische en absurde trip over de vraag of inzicht altijd tot moraliteit leidt.

Konvooi
De theatermakers van Konvooi studeerden af met Fort Europa, in de regie van Michiel de Regt (dit seizoen ook te zien, door ons huisgezelschap Matzer!). Konvooi bestaat uit regisseur Belle van Heerikhuizen (winnaar Ton Lutz award), en vijf acteurs; Victor IJdens (winnaar BNG Bank Theaterprijs), Jacob de Groot (Stad der Blinden, Fiddler on the Roof/winnaar musical award aanstormend talent), Bart Sietsema (Amandla! Mandela, Hollands Hoop), Jesse Mensah (Stad der Blinden, Platonov, Lear) en Jasper van Hofwegen (Soldaat van Oranje, Welstaat).

Dé hit van Oerol 2019
Een vliegende start, zo kun je het begin van de tournee deze zomer op Oerol wel noemen. Met fantastische reacties van het publiek en fijne recensies in de pers - óók voor de theaterversie - kunnen we niet wachten tot de voorstelling hier in de Verkadefabriek te zien is.  

Haarlems Dagblad: "Ilias is een moderne, geabstraheerde bewerking, een filosofische trip dwars door de waanzin van een oorlog, waarin de stellingen zijn betrokken, iedereen de hakken in het zand zet en niemand meer lijkt te weten waar de strijd nu ook alweer om begonnen is. Een meerstemmige, vocale partituur, strak gecomponeerd en prachtig uitgevoerd."
Theaterkrant: "De Ilias draait om een vrouw, maar gaat over mannen. Het epos van Homerus kent ellelange passages over de namen van de Griekse strijders, hun illustere vaders en hun vele wapenfeiten. In de regie van Belle van Heerinkhuizen wordt zelfs Helena gespeeld door een man. Het leidt tot een Ilias die de absurditeit van voortslepende oorlog benadrukt, maar evengoed over verschillende soorten mannelijkheid gaat. Tegenover het militarisme van de Grieken staat een androgyne Helena."
★★★★ De Volkskrant: "Een jongensachtige bewerking van een gedeelte uit de Ilias, vol grofgebekte corpshumor, vernedering en machtsmisbruik" (over Oerol)
★★★★ Scènes: "Bloedmooie zang in oorlogsverhaal" (over Oerol)
★★★★★ NRC: "Een moderne Ilias is het pronkstuk van een futuristisch Oerol"

Orkater/De Nieuwkomers
Ilias is de 21e productie van het talentontwikkelingsprogramma Orkater/De Nieuwkomers. Eerder zag je in de Verkadefabriek o.a. Rumspringa (het debuut van Iona & Rineke), Route Nationale (van Gloria, het gezelschap met o.a. Floor Houwink ten Cate) en de muziektheatermakers van Lars Doberman (Reinout Scholten van Aschat, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Mattias Van de Vijver en Jip van den Dool).


Credits
Concept, spel en muziek: Victor IJdens, Jacob de Groot, Bart Sietsema, Jesse Mensah en Jasper van Hofwegen
Concept en regie: Belle van Heerikhuizen
Geluidssysteem ontwerp: George Dhauw
Dramaturgische begeleiding: Martine Manten
Regiebegeleiding: Leopold Witte

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!