/ KLEINE ZAAL

Orkater/ De Nieuwkomers: Konvooi - Ilias

  • Ilias

De jonge club theatermakers van Konvooi neemt het oorlogsepos De Ilias als startpunt om de verantwoordelijkheid van de mens te bevragen. Vijf jonge jongens spelen de rol van vier soldaten en één vrouw. Vier kameraden die vastzitten in een bloedbad dat eeuwig lijkt te duren. Én de mooiste vrouw van de wereld.

Ze zitten klem in een oorlog die niet te winnen is, maar ook niet te beëindigen. Ze weten waarom ze daar zijn: voor de goede zaak. Tot één van hen zich begint af te vragen of die zaak wel zo goed en gerechtvaardigd is. En met het denken begint de ellende.

Met alleen hun stem als wapen, tonen de spelers alle facetten van de oorlog. Een schreeuw, een lach, een schietgebedje. Soms uitmondend in melodieën, dan weer trekken ze zich terug. Ilias is een filosofische en absurde trip over de vraag of inzicht altijd tot moraliteit leidt.

Konvooi
De theatermakers van Konvooi studeerden af met Fort Europa, in de regie van Michiel de Regt (dit seizoen ook te zien, door ons huisgezelschap Matzer!). Konvooi bestaat uit regisseur Belle van Heerikhuizen (winnaar Ton Lutz award), en vijf acteurs; Victor IJdens (winnaar BNG Bank Theaterprijs), Jacob de Groot (Stad der Blinden, Fiddler on the Roof/winnaar musical award aanstormend talent), Bart Sietsema (Amandla! Mandela, Hollands Hoop), Jesse Mensah (Stad der Blinden, Platonov, Lear) en Jasper van Hofwegen (Soldaat van Oranje, Welstaat).

Dé hit van Oerol 2019
Een vliegende start, zo kun je het begin van de tournee deze zomer op Oerol wel noemen. Met fantastische reacties van het publiek en fijne recensies in de pers kunnen we niet wachten tot de voorstelling hier in de Verkadefabriek te zien is.  

★★★★ De Volkskrant: "Grove taal en een wonderschoon toneelbeeld gaan prima samen in de Ilias van Konvooi" 
★★★★ Scènes: "Bloedmooie zang in oorlogsverhaal"
★★★★★ NRC: "Een moderne Ilias is het pronkstuk van een futuristisch Oerol"

Orkater/De Nieuwkomers
Ilias is de 21e productie van het talentontwikkelingsprogramma Orkater/De Nieuwkomers. Eerder zag je in de Verkadefabriek o.a. Rumspringa (het debuut van Iona & Rineke), Route Nationale (van Gloria, het gezelschap met o.a. Floor Houwink ten Cate) en de muziektheatermakers van Lars Doberman (Reinout Scholten van Aschat, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Mattias Van de Vijver en Jip van den Dool).


Credits
Concept, spel en muziek: Victor IJdens, Jacob de Groot, Bart Sietsema, Jesse Mensah en Jasper van Hofwegen
Concept en regie: Belle van Heerikhuizen
Geluidssysteem ontwerp: George Dhauw
Dramaturgische begeleiding: Martine Manten
Regiebegeleiding: Leopold Witte

Supporter€16,00
Normaalprijs€18,00
Speeltijden & Tickets
do 21 nov