OT Rotterdam - Een winterplan

  • Een winterplan

Een Winterplan is een heldere, inhoudelijke en tegelijk lichtvoetige voorstelling over de relatie tussen drie grote denkers aan het eind van de negentiende eeuw: Nietzsche, Paul Rée en Lou Salomé. Korte tijd vormden zij een hecht driemanschap. Een voorstelling over ‘het denken’ en hoe het denken wordt gevormd door wie je wezenlijk bent.

Ratio en intuïtie

De centrale figuur is de intrigerende schrijfster en psychoanalytica Lou Salome. Een invloedrijk denkster in een mannenwereld, die als geen ander kon balanceren tussen ratio en intuïtie. Ze was sterk en ‘eigen’. Haar speelse en lichte manier van doen bracht de mannen in haar omgeving in verwarring. Een winterplan is een heldere, diepgaande en tegelijkertijd lichtvoetige voorstelling over vriendschap, liefde en filosofie.

OT rotterdam
Het Onafhankelijk Toneel bouwde tot 2013 een rijk en spraakmakend oeuvre op en ging daarna verder onder de naam OT rotterdam met Mirjam Koen en Gerrit Timmers als makers. Mirjam regisseerde onder andere de grote zaal voorstelling Zout op mijn huid (Hummelinck Stuurman) en de rockopera De Witt of Oranje (Tafel van Vijf). Bij Carver regisseerde ze een succesvolle reprise van het legendarische Café Lehmitz en ze verving Matthijs Rümke bij de regie van Julius Caesar (Het Zuidelijk Toneel). Bij OT rotterdam maakte ze onder andere de theatrale inleiding Cocteau die samen met de eenakter opera La Voix Humaine werd uitgebracht tijdens Operadagen Rotterdam 2013 en te zien was op diverse Nederlandse podia.

Honger naar filosofie
Filosofie is ‘hot’. In de hedendaagse, haastige en soms ook verwarrende maatschappij is openlijk behoefte aan inzicht en zingeving. Filosofie wordt niet langer geassocieerd met ingewikkeld en abstract denken, maar als manier om je omgeving te duiden. In vrijwel iedere stad schieten ze als paddenstoelen uit de grond: filosofische wandelingen, filosofische leesclubs, cursussen, lezingen en debatten. Een winterplan voorziet in de behoefte meer te weten over belangrijke denkers uit het einde van de vorige eeuw. De voorstelling verbindt de boeiende karakters van Lou Salomé en Paul Rée helder aan hun manier van denken. Om de honger naar filosofie te stillen, biedt OT rotterdam voorafgaand aan de voorstelling een filosofie college aan. Dit is uitdrukkelijk geen inleiding op de voorstelling, maar een hoorcollege door een filosoof over de denkers uit de tijd van Nietzsche.

Met filosofiecollege exclusief voor Supporters: Nietzsches zoektocht naar zingeving (VOL)
19.30 uur in de Expeditie in de Verkadefabriek

Speciaal voor Supporters organiseren we voorafgaand aan de voorstelling een filosofiecollege, gegeven door filosofe Dora Timmers (MA wijsbegeerte, Erasmus Universiteit Rotterdam). Zij deed research voor Een Winterplan en was nauw betrokken bij de totstandkoming van de voorstelling door het geven van inhoudelijke, filosofische adviezen aan de acteurs en regisseur. Het college focust op de redenen tot de breuk tussen Nietzsche, Lou en Reé, maar ook op wat de denkers in elkaar aantrok. Weinig bekend is bijvoorbeeld hoe belangrijk filosoof Paul Rée voor was voor Nietzsche en wat zijn invloed was op het denken van Nietzsche. Iets meer bekend is misschien hoe belangrijk Lou Salomé was voor Nietzsche, een gelijke in geest waarmee hij alles kon delen. Iemand die zijn ziel en geest volledig begreep. Het college zal de aanwezigen vertrouwder maken met het denken van deze drie filosofen.

Waar de voorstelling vooral focust op het drama dat zich tussen de drie voltrekt, zal Dora Timmers in het college de nadruk leggen op het denken en hoe de verschillen in het denken bij deze intellectuelen – met name bij Nietzsche – kon leiden tot vijandschap. Maar ook hoe verwantschappen in het denken juist tot liefde leidden. Dora Timmers neemt je bij de hand, het denken van deze drie filosofen in, zodat je tijdens de voorstelling nog beter begrijpt waarop de passie en het verdriet van deze drie zijn gebaseerd.

Het college vindt plaats in de Expeditie en begint om 19:30 uur en duurt ongeveer een half uur. Deze inleiding is alleen toegankelijk als je ook een kaartje voor de voorstelling hebt. Aanmelden voor het college is helaas niet meer mogelijk, vol.


Credits
Met Lizzy Timmers en Anne Prakke
Regie: Mirjam Koen
Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!