Reinier Baas vs Princess discombobulatrix - Jazz Factory

Gitarist Reinier Baas neemt het op tegen zijn alter ego Princess Discombubolatrix. Het gloednieuwe album dat Baas onlangs presenteerde, is het vervolg op de Compositieopdracht die hij vorig jaar kreeg toegekend door North Sea Jazz en aldaar presenteerde. NRC Handelsblad noemde het één van de hoogtepunten van het festival.

Baas brak enkele jaren geleden door met The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble, een bandnaam die al aangeeft dat ironie niet wordt geschroomd. Hij wordt gezien als één van de allergrootste talenten uit de Nederlandse jazz. Met gedoseerde virtuositeit en een open muzikaal vizier met plaats voor jazz, avontuurlijke rock en gecomponeerde muziek, heeft hij een heel eigen sound ontwikkeld.

Inmiddels werkte hij samen met uiteenlopende muzikanten als Benjamin Herman, Gregory Porter en Chris Speed. Hij won de Edison in 2013 en trad op als gastsolist bij het Metropole Orkest.

In hun kielzog nemen Baas, Princess Discombobulatrix, de hertog en allerlei andere vreemde typetjes de crème de la crème van de Nederlandse (jazz)muziek mee zoals saxofonist Ben van Gelder, basklarinettist Joris Roelofs en zangeres Nora Fischer.

Zijn nieuwe plaat komt uit als Deluxe Edition in samenwerking met striptekenaar Typex ("First there was Rembrandt, then there was Typex!" - Nick Cave): een tinnen box met CD, download card, en een stripboek, ansichtkaarten en poster. Tijdens de live uitvoering wordt het artwork van Typex geprojecteerd. 

Voor meer informatie: www.reinierbaas.com

Uit de pers
 
"In één woord: subliem” - JAZZNU.COM
 
“Baas is op dit moment één van de beste jonge muzikanten en componisten van de Lage Landen, binnen en buiten de jazz'' - 3voor12
 
“De gitarist maakt altijd een hoop kabaal in de marge, maar weet met zijn eigenlijke werk nog het meeste opzien te baren. Als de laatste restjes ironie uit zijn ooghoeken zijn verdwenen, heersen een serieusheid en diepgang, die alleen maar respect afdwingen.” - Het Parool

''Hier hoor je de toekomst van de jazz'' - Het Parool

''Honderd keer beter dan wij toen'' - columnist’ Benjamin Herman

Reinier Baas – gitaar
Nora Fischer – zang
Ben van Gelder – altsaxofoon
Joris Roelofs – basklarinet
Natanael Ramos – trompet
Clemens van der Feen – bas
Martijn Vink – drums
Maarten Ornstein – klarinetten 

Jazz Factory programma 

9 oktober: Kim Hoorweg & Robin Nolan Trio ft. Benjamin Herman
23 oktober: Dominic J. Marshall Trio
6 november: Jameszoo Quintet
27 november: Ploctones
11 december: Wolfert Brederode
26 december: Broken Brass Ensemble
7 januari: Stefano Battaglia Trio (IT)
22 januari: Maarten Hogenhuis Trio
4 februari: Amsterdam Klezmer Band
19 februari: Tutu Puoane Quintet 'In Joni's World'
5 maart: Hammond Sandwich
19 maart: Eric Vloeimans' Olivers Cinema

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!