Roze films Verkadefabriek - Het zaad en de 11 eitjes & Gedeeld door Drie

In de aanloop naar Roze Zaterdag worden er drie roze documentaires vertoond. Vanavond zie je Het zaad en de 11 eitjes en Gedeeld door drie. De laatste documentaire uit de reeks vertoningen. Na afloop vindt er een nagesprek plaats met makers en andere betrokkenen. 

Het zaad en de 11 eitjes
Dennis (28) en Lody (25), een jong homostel uit Delft, willen graag kinderen. Ze hebben de optie om te adopteren of met een alleenstaande moeder of lesbisch stel te co-ouderen. Maar net als heterogezinnen willen zij kinderen van henzelf en geen samengesteld gezin. Dit wordt mogelijk als hun nicht aanbiedt om als draagmoeder hun kind te dragen. Haar eigen gezin is met twee kinderen compleet, maar ze wil met liefde nog een kind dragen voor haar neef. Maar niet van haar eigen eicel, want dat voelt teveel eigen. De wenspapa’s hebben nu dus nog een eicel nodig en een kliniek die de bevruchting tot stand wil brengen.

Documentairemaakster Julia von Graevenitz van Bosch Film filmde anderhalf jaar lang hoe Dennis en Lody samen met de draagmoeder het onmogelijke toch mogelijk proberen te maken. Wat volgt is een een schrijnend verslag van de lange weg tussen hoop en teleurstellingen van een homostel met een kinderwens.

Gedeeld door drie
Gedeeld door Drie is een warme en humorvolle documentaire over twee mannen en hun kinderwens, waarbij ze met vallen en opstaan opzoek gaan naar de moeder van hun nog ongeboren kind. Deze documentaire gaat over het toenemende aantal Roze Gezinnen in Nederland, ookwel Roze Ouderschap genoemd. Een Roze Gezin bestaat uit lesbische, homoseksuele, biseksuele of transgender wensouders die opzoek gaan naar de moeder of vader van hun toekomstige kind, met wie ze samen een kindje groot gaan brengen. Het gaat hierbij dus om drie-ouder-, maar ook soms om vier-oudergezinnen.

Roze ouders zijn in de minderheid. Vaak wordt er met argusogen naar hen gekeken. Krijgen deze kinderen wel een goede opvoeding? Kan dat wel zonder vader of zonder moeder? Is het niet slecht voor kinderen als er meerdere opvoeders zijn? En in hoeverre verschilt de opvoeding eigenlijk in vergelijking met een heterostel? Deze, en meer vragen worden in de documentaire behandeld.

Nagesprek
Na de vertoning van de films vindt er een nagesprek plaats met Dennis en Lody, de wensvaders uit de docu.
Kinderwenscoach Sara Coster zou er ook bij zijn. Maar zij is helaas verhinderd.


Filmgala
Op zaterdag 17 juni vindt het Roze Filmgala plaats met drie films en een smakelijke maaltijd. Regie: Julia von Graevenitz 
Genre: Documentaire
Land: Nederland
Speelduur: 64 min. 


 
Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!