Simon Heijmans - Een zaterdagmiddag

  • Een zaterdagmiddag
In het kader van ‘Theater na de Dam’ spelen moeder en zoon, Cokky van Dongen en Simon Heijmans, moeder en zoon. In Een Zaterdagmiddag spreken zij voor het eerst over wat de moeder in de Tweede Wereldoorlog overkomen is, een verhaal dat tot dan toe altijd enkel in bijzinnen werd benoemd. Een voorstelling over hoe verwachtingen nog generaties lang door kunnen werken en hoe toeval grote gevolgen kan hebben. 

Naar een boek van Bert Wagendorp
 
“Mijn moeder heeft de woorden gevonden. De tijd heeft haar herinneringen gepolijst, afgesleten moet je misschien zeggen, zodat ze er tekst bij durft te maken.”

Simon Heijmans
Simon Heijmans speelde dit seizoen ook de voorstelling Voor altijd duurt een jaar welke lovende recensies kreeg. Je leest ze hieronder.

★★★★★ Theaterkrant: "'Ik wil niet kort en hevig – doe mij maar lang en gelijkmatig – maak de pieken maar wat ronder – en de dalen net zo diep.’ Dit is taal die zingt en vloeit. En theatertaal bij uitstek: je wilt de woorden nog even bij je houden, heel even, maar ze zijn al vervlogen. Hebben plaatsgemaakt voor de volgende.' Bekijk hier het volledige artikel
 
Theaterfestival Boulevard
Simon Heijmans vertelt niet alleen, hij gaat ook het gesprek aan, innemend en open. Je kunt deze jonge theatermaker kennen van Theaterfestival Boulevard. Hij speelde in 2015 de goed ontvangen voorstelling waarin hij het fictieve verhaal vertelde over zijn overleden ouders.

Interview met Simon

Nu 4 mei 2018 dichterbij begint te komen, gaan we de aankomende weken in gesprek met verschillende mensen die te maken hebben met Theater Na de Dam. Wat mag het publiek verwachten op 4 mei en hoe draagt iedereen zijn steentje bij? In deze aflevering praten we met Simon Heijmans. In opdracht van Theater Na de Dam maakt hij dit jaar de voorstelling Een zaterdagmiddag samen met zijn eigen moeder Cokky van Dongen. 
 
Wie ben je en wat ga je doe voor Theater Na de Dam?
Ik ben Simon Heijmans, acteur en theatermaker. Ik woon in Amsterdam maar kom oorspronkelijk uit ’s-Hertogenbosch. Daar maak ik in opdracht van Theater na de Dam in de Verkadefabriek de voorstelling Een zaterdagmiddag, naar een boek van Bert Wagendorp. Het boek gaat over een moeder die haar zoon voor het eerst vertelt wat hun familie is overkomen in de Tweede Wereldoorlog. Wat ik bijzonder vind is dat ik dit verhaal ga spelen met mijn eigen moeder, Cokky van Dongen.
 
Wat betekent herdenken voor jou?
Herdenken is voor mij even midden in de wereld en de geschiedenis zitten. Jezelf doordringen van wat er op andere plaatsen op dit moment gebeurt, wat er ooit hier gebeurd is en daarmee beseffen hoe je zelf je leven mag leiden.
 
Wat kan het publiek op 4 mei verwachten?
De voorstelling zal gaan over hoop die binnen families altijd bestaat. Dat kan prettig zijn, zoals bij mij mijn opa al acteur wilde worden maar dat absoluut geen mogelijkheid was binnen het dorp waar hij geboren werd. Vervolgens ging mijn moeder nadat ze ‘eerst maar eens een vak had geleerd’ (zoals dat toen nog moest) alsnog haar droom achterna en deed als tweede studie een theateropleiding. Zo kon ik uiteindelijk meteen mijn hart volgen en ging naar de toneelschool.
 
Het verhaal van Wagendorp gaat over niet vervulde hoop die zorgt voor niet uitgesproken verwachtingen binnen het gezin. Het broertje van de moeder in het stuk heeft de oorlog niet overleefd en gaandeweg het verhaal komt de zoon erachter dat zijn leven al vanaf het begin meer uitgestippeld was dan hij dacht. Ik denk dat het publiek een liefdevolle avond heeft en iedereen wel iets herkent van deze mechanismen.
 
Credits
Bewerking & Spel: Cokky van Dongen en Simon Heijmans
Eindregie: Martijn de Rijk
Met dank aan: Bert Wagendorp & Uitgeverij Atlas Contact

 


Theater na de Dam
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de negende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan tachtig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!