Te Gast: Depressiegala Derde Editie - Mental Health Foundation

  • Mental Health Foundation
  • Mental Health Foundation
  • Mental Health Foundation

Op ‘de somberste dag van het jaar’ organiseert de Mental Health Foundation het Depressiegala. Op maandag 15 januari (Blue Monday) treden cabaretiers, schrijvers en ervaringsdeskundigen op in de Verkadefabriek om aandacht te vragen voor depressie.

Galajurken kunnen in de kast blijven en nee, het wordt ook geen feest voor zielige mensen. Wat is het Depressiegala dan wel? Psychiater Bram Bakker, voorzitter van de Mental Health Foundation: ‘Het is een feestelijke bijeenkomst voor iedereen die meer wil weten over depressie. Om niet alleen de kwetsbaarheid maar juist ook de kracht van mensen met een depressie te laten zien.’


Door een kaartje te kopen voor het Depressiegala steun je de Mental Health Foundation.

Cabaretiers, schrijvers en ervaringsdeskundigen
Stef Bos schreef een lied over zijn ervaring en zal dat op het Depressiegala laten horen. Cabaretièr Marjolijn van Kooten is er dit jaar voor derde keer bij. Ze is de bedenker van het genre psychiatrisch cabaret en vindt dat humor enorm bijdraagt aan openheid rondom depressie. Ook schrijver en dichter Erik Jan Harmens heeft ervaring met depressie en zal hierover vertellen. Cabaretier Fimme Bakker wil als ervaringsdeskundige tijdens het gala laten zien dat depressie iedereen kan overkomen, ‘zelfs als je ouders in de GGZ werken’. 

Een moment van luchtigheid
Antropoloog Danielle Braun hoopt het publiek ‘prettig te verwarren’ rond de vraag wat gek is en wat normaal. Violiste Floor Braam zal samen met pianist Luís Rabello een muziekstuk ten gehore brengen. Schrijfster Ellen Deckwitz leest tijdens het gala voor uit het boek ‘Slapen met Draken’. Schrijver Diederik Smit vindt het een goede zaak dat er aandacht is voor iets wat veel voorkomt, maar niet altijd even makkelijk bespreekbaar is. Zijn bijdrage zal ‘een moment van luchtigheid’ zijn, belooft hij.


Over de Mental Health Foundation
De Mental Health Foundation is in 2016 opgericht door ambitieuze deskundigen om psychische ziektes bespreekbaar te maken en te zorgen dat de eerste signalen meteen worden herkend. Om zo te voorkomen dat mensen vastlopen in de maatschappij. Ook deze derde editie staat het doorbreken van de taboe op depressie, de 3e grootste ziekte in Nederland, centraal.

Voorzitter Bakker: 'Zoals KWF kankerbestrijding op de kaart heeft gezet, zo willen wij psychische ziektes bespreekbaar en behandelbaar maken. Denk bijvoorbeeld aan collecteren. In Nederland wordt voor allerlei soorten lichamelijke ziektes geld opgehaald maar voor psychische ziektes zijn er nog te weinig initiatieven. Terwijl dat ook hard nodig is.'Meer informatie: www.depressiegala.nl


De Mental Health Foundation is te gast in de Verkadefabriek. Deze voorstelling valt niet onder de reguliere programmering van de Verkadefabriek.

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!