/ GROTE ZAAL

Theater Artemis - Woestzoeker 8+

  • Woestzoeker 8+
  • Woestzoeker 8+
  • Woestzoeker 8+

Een bitterzoete voorstelling over sociale ongelijkheid van de makers van 'Bekdichtzitstil'.

Huisgezelschap Theater Artemis zoekt na vier jaar het Vlaamse Theater Antigone weer op. Toen maakten ze samen Bekdichtzitstil en nu Woestzoeker, een vrolijk van de pot gerukte voorstelling.

Op een dag kwam ik thuis en waren mijn ouders weg.
Het is te zeggen, zij waren gekrompen en alles rondom hen leek plots gigantisch.
Ik begreep het niet.
Mijn pa zat op de rand van een bloempot en mijn ma was verdwaald in het tapijt.
En toen was het hek van de dam.

Woestzoeker is een bitterzoete, maar vrolijke, van de pot gerukte voorstelling over hoe een groeiende sociale ongelijkheid ook het onderwijs aantast. Twee woeste zoekers trekken hartstochtelijk ten strijde tegen een vijand waarvan iedereen zegt dat hij niet te kloppen is: armoede.

Na het hyperkinetische Bekdichtzitstil (2014) schrijven Raven Ruëll en Jan Sobrie opnieuw een lofzang op het kind dat anders is. Sophie Warnant en Dries Notelteirs spelen twee kinderen die elkaar vinden in eenzelfde situatie. Met (geïmproviseerde) instrumenten brengen Keimpe De Jong en Arend Niks een soundscape live op de scène.

Woestzoeker is een voorstelling van Theater Antigone en Theater Artemis over verwoed tegen de stroom in zwemmen. Want tegen de stroom in heeft wel degelijk zin.
 

 De acteurs Dries en Sophie vertellen waarom Woestzoeker voor hen zo belangrijk is:

Sophie: ''Omdat het probleem zo concreet is en we het toch de wereld niet uit helpen. Elite kiest voor een eliteschool. Arme kinderen dwingen we in een minder goede positie. Kinderen krijgen geen kans, ze zijn gepredestineerd. Daardoor ben je je als kind ook niet bewust van die problematiek. Tot je 18 jaar leef je in een soort voorgekauwde wereld, niet in het werkelijke verhaal. Na hun 18 zetten veel mensen hun leven verder in datzelfde, verkeerde perspectief.''

Dries: ''Het is onvoorstelbaar hoe het onderwijs de verborgen, sociale ongelijkheid in stand houdt of zelfs versterkt. Bovendien zijn veel mensen ervan overtuigd dat je oogst wat je zaait. Niet slagen op school is dus je eigen schuld, terwijl we kinderen zo snel opgeven en bij een eerste tegenslag onmiddellijk gaan heroriënteren. We moeten die gevoelige thematiek bespreekbaar maken.''
 Recensies

★★★★★ Theaterkrant: “Soms ben je compleet sprakeloos na een voorstelling.”

★★★★ Knack focus: “Meesterlijk ‘Raven Ruëll’-toneel: Intiem en klein langs de buitenkant, stormachtig en emotioneel langs de binnenkant”

★★★ De Standaard: "Woestzoeker kiest een eenduidige richting. In het goed gedoseerde verhaal loopt de toenadering van de twee jongeren parallel met hun sociale strijd. Humor en fantasie geven Woestzoeker een eigen smoel." “Humor en fantasie geven Woestzoeker een eigen smoel.”

Klara Radio: “Een voorstelling met een groot hart”Credits
Tekst: Raven Ruëll, Jan Sobrie
Regie: Raven Ruëll 
Spel: o.a. Dries Notelteirs, Sophie Warnant

Supporter€7,50
Normaalprijs€9,00
Kindprijs€7,50
Speeltijden & Tickets
za 12 jan
zo 13 jan