Hulst & Tarenskeen - Assad

  • Assad
  • Assad
  • Assad

Wat als geen enkele keus de juiste blijkt en ‘de goede zaak’ niet bestaat?

ASSAD is een mozaïekvertelling tegen de achtergrond van beslissende gebeurtenissen in de oorlog in Syrië. Met scènes die zich afspelen in de presidentiële vertrekken in Damascus, tussen de tempels van Palmyra, het hoofdkantoor van de Vogue in New York, in Londen, Tel-Aviv, Amsterdam en de hemel boven Aleppo. Het verhaal van vier individuen die verstrikt zijn geraakt in de grootste clusterfuck van onze tijd. Vier levens die voor altijd getekend zullen zijn door Bashar al-Assad. De verlegen student medicijnen die uitgroeit tot oorlogsmisdadiger. 

Interview
Kasper Tarenskeen: ‘Het begint bij verantwoordelijkheid nemen, en onder ogen durven komen wat daar gebeurt. Bij het besef dat ook uit onze naam daar bommen worden gegooid.’
Jan Hulst: ‘Het is onze plicht om het te weten, en het niet te vergeten. Weet wat er aan de hand is, dat is wel het minste.’
de Volkskrant

Recensies
De Groene“Hier komt het hypermoderne absurdisme van de teksten van Hulst & Tarenskeen het best tot z’n recht: door de Syrische personages in westerse millennial-speak met elkaar te laten praten onderstrepen ze de vervlechting van ‘oost’ en ‘west’ en persifleren tegelijk hun eigen westerse blik. En "hun voorstelling laat westers privilege op schrijnende wijze contrasteren met de onmenselijke gehaktmolen van de Syrische burgeroorlog." 

de Volkskrant: "'Babe, ik moet effe focus pullen.’ ‘Ik ga even helemaal Columbine.’ Wat een eigenaardig taaluniversum is het toch, dat van Kasper Tarenskeen en Jan Hulst - gelijke delen nonsens, slang, hipsteridioom en socialemediataal; soms onbegrijpelijk, vaak hilarisch. Dit duo is in hoog tempo het Nederlandse theater linguïstisch aan het opschalen, met eigen producties en frisse, blasfemische bewerkingen van klassiekers." 


Over de makers
Jan Hulst (o.a. een van de makers van de absurdistische webserie Joardy Season) & Kasper Tarenskeen (Nederland, 1987 & 1988) maken sinds 2014 stukken bij Frascati Producties en Toneelgroep Oostpool. ASSAD is de eerste voorstelling met hun eigen stichting. Dit keer geen bewerking van een klassieker om via een omweg over het heden te spreken maar de open wond die Syrië is: een voorstelling gebaseerd op waargebeurde verhalen. ASSAD is een poging om gebeurtenissen, mensen en beslissingen te begrijpen. Daar, maar ook hier in Nederland. Juist de burgeroorlog in Syrië toont hoe moeilijk het is goed van kwaad te onderscheiden. En niet pas achteraf, maar nu, terwijl wij met onze borrelnootjes voor de televisie zitten.
 

ASSAD is een voorstelling van Hulst & Tarenskeen in co-productie met Frascati Producties en Toneelgroep Oostpool & de Coproducers

Recensies eerdere voorstellingen

De Volkskrant: "Soms haakt een voorstelling zich steviger in je vast dan dat je direct na afloop vermoed. Deze is er zo één door de totaal weirde atmosfeer, het sterke beeld, de muziek, de eigenheid."

NRC next: "Een klassieke tekst vakkundig gesloopt en weer opgebouwd als een eigentijdse blik op geavanceerde oorlogsvoering."
 
Parool: "Trapt de tijdgeest snoeihard op zijn staart."

De Groene Amsterdammer: "Hulst & Tarenskeen hebben zich nu wel bewezen."
 
De Volkskrant: "Deze razendsnelle, blasfemistische Romeo en Julia is soms totale nonsense maar ook geestig en vaak ronduit briljant."
 

Deze voorstelling wordt ondersteund door De Coproducers, acht vooruitstrevende theaters, waaronder de Verkadefabriek, die talentvolle makers helpen doorstromen naar een groter publiek.
 


Credits
tekst en regie Jan Hulst en Kasper Tarenskeen
productie HULST & TARENSKEEN in co-productie met Frascati Producties en Toneelgroep Oostpool & de Coproducers
spel Dunya Khayame, Eeke Boonstra, Gökhan Girginol, Chiem Vreeken
muziek David van der Leeuw, Kasper Tarenskeen
video art Pieter Hulst, Jan Hulst
kostuumontwerp Nola van Timmeren
techniek en lichtontwerp Ramses van Hurk

Speeltijden