Via Berlin en Berlage Saxophone Quartet - Breaking the Silence

Breaking The Silence is het liefdesverhaal van een man en een vrouw onder het juk van een dictatoriaal regime. Met muziek van o.a. Sjostakovitsj en Ligeti, speciaal bewerkt voor het Berlage Saxophone Quartet.De man is componist, de vrouw een talentvol celliste in dienst van het regime. Wanneer de man op een dag spoorloos verdwijnt, begint de vrouw een koortsachtige en gevaarlijke zoektocht die haar dwars door hun verleden voert. Ze ontdekt dat haar herinneringen niet stroken met de feiten die boven tafel komen. Heeft haar man haar verraden? Of is hij slachtoffer van het systeem? Via muziek van Shostakovitsj en oude tape-opnamen doet zij een ontdekking die haar leven zal veranderen. 
 
De muziek van Sjostakovitsj en Ligeti wordt speciaal bewerkt voor het Berlage Saxophone Quartet. Peter Vigh schrijft nieuwe composities voor taperecorder waarin tekst en instrumentarium met elkaar verweven zijn.

Theaterprogrammeur Wouter zag deze voorsteling op Oerol

"Ik zag de voorstelling op Oerol van dit jaar. Een prachtige voorstelling over een (Russisch) regime uit vroeger tijden, over een vrouw die wanhopig zoekt naar haar verdwenen man. Maar ook over wat er met onze privacy gebeurd als alles wat we doen gezien worden door een overheid. Een vraag die zich vanuit deze voorstelling naar onze maatschappij laat vertalen.  Beweeg je mee met de mening van de meerderheid of roei je tegen de stroom in."

"Ik was erg onder de indruk van de spanning die de voorstelling oproept en hoe het Berlage Saxophone Quartet dit in muziek van Sjostakovitsj heeft vertaald. Muziek, verhaal, decor en spel vallen hier prachtig samen in een geweldige muziektheatervoorstelling. Het strakke decor waarin de kafkaiaanse bureaucratie vanaf lijkt te druipen, het strakke stramien van de muziek tegen over de gekte en radeloosheid van de hoofdpersoon.  Alles stuwt vooruit maar komt terug bij waar het begon."

Met nagesprek in de zaal
Wouter: "In het nagesprek praat ik met Dagmar Slagmolen (maker en speler van Via Berlin) over deze voorstelling. Over het maakproces, de vragen die de voorstelling oproept en de actuele vraagstukken die het stuk beroerd.  Het nagesprek vindt plaats in de serre."

De thematiek van Breaking the Silence brengt een uiterst actuele ontwikkeling aan het licht en betrekt daar tegelijkertijd universele thema’s bij die zich lenen voor filosofische bespiegelingen. Denk daarbij aan het vraagstuk identiteit, privacy, de (neven)effecten van online community, techno-dictators, geheimhouding en macht. Welke invloeden hebben deze ontwikkelingen op de mens en wat betekent het voor onze intermenselijke relaties? Een vraag die zich zowel op politiek, technologisch als persoonlijk niveau afspeelt. Het nagesprek duidt de thematiek en daarmee de voorstelling via een ander perspectief dan het theatrale, daarmee hoopt Via Berlin een zeker engagement aan te wakkeren bij het publiek.

Recensies

"In de aangrijpende voorstelling Breaking the Silence poogt de vrouw van een Russische componist (gemodelleerd naar Dmitri Sjostakovitsj) greep te krijgen op de raadselachtige verdwijning van haar man. Zij (intens gespeeld door Dagmar Slagmolen) dwaalt koortsig door het stalinistische, hoekige decor van kale bureaus en glazen grensposthuisjes. Ze raakt verstrikt in kafkaëske gedachten, verwoord in een fraai rondcirkelende tekst van Sophie Kassies.” ★★★★ Volkskrant - lees de hele recensie

“De vier saxofonisten van het Berlage Saxophone Quartet spinnen om haar heen een muzikaal web van intrigerende emoties. Soms versterken ze de angst en huichelarij, dan weer verleiden ze haar tot gevaarlijke creativiteit. Componist Peter Vigh bewerkte composities van Sjostakovitsj en György Ligeti tot muziek voor vier saxofoons én taperecorders. Samen met typemachines maken die een prachtig slot.” ★★★★ Volkskrant - lees de hele recensie


Credits
Concept: Dagmar Slagmolen, Peter Vigh
Spel: Dagmar Slagmolen, Porgy Fransen (stem)
Muziek: het Berlage Saxophone Quartet: Lars Niederstrasser, Peter Vigh, David Cristóbal Litago, Eva van Grinsven / Juani Palop.
Regie: Ria Marks


Choreografie: Pim Veulings 
Compositie: Dmitri Sjostakovitsj, György Ligeti en Peter Vigh


Tekst: Sophie Kassies
 
 

Foto: Michiel Voet 
Speeltijden