Toneelschuur Producties / Paul Knieriem - De Huisbewaarder

  • De Huisbewaarder
  • De Huisbewaarder
  • De Huisbewaarder
"Met een schitterende uitvoering doet de Toneelschuur recht aan De Huisbewaarder van Harold Pinter als een van ’s werelds beste 20e-eeuwse toneelstukken."

Paul Knieriem (Troje Trilogie) werkt in deze tragikomedie van Harold Pinter, na Met mijn vader in bed wegens omstandigheden, opnieuw samen met Magne van den Berg (vertaling) en René van ’t Hof.


Aston is niet helemaal goed bij zijn hoofd. Na een langdurig verblijf in een gesticht is zijn blik op de realiteit troebel geworden. Hij functioneert, in meer of mindere mate, als klusjesman en assistent van zijn jongere broer Mick, bij wie hij in huis woont. Het onderscheid tussen fictie en realiteit kan Aston allang niet meer maken. Dat geldt ook voor het inschatten van mensen en situaties. Op een dag loopt hij de zwerver Davies tegen het lijf. Hij heeft medelijden met de oude man en biedt hem een plek aan om te slapen. Maar wie is deze man? Is hij wel wie hij zegt dat hij is? En wat is hij van plan?

Zwartkomische voorstelling
De Huisbewaarder (The caretaker, 1960) is één van de bekendste stukken van Nobelprijswinnaar Harold Pinter (1930-2008) en betekende zijn doorbraak als toneelschrijver. In regie van Paul Knieriem wordt het een zwart-komische voorstelling over medemenselijkheid.

Interview met René van 't Hof: "Mijn hart, ziel en zaligheid ligt in het theater"
Kunstmagazine MUZE van AvroTros interviewde René van 't Hof. Hoewel René al dertig jaar de ene schlemiel na de andere speelt, moest hij voor zijn rol van zwerver in Harold Pinters De Huisbewaarder een berg over. ‘Dit is een nieuwe stap op mijn oude dag.’ Lees verder


Recensies

"Ongemakkelijk toptoneel. Knieriem slaagt erin om De Huisbewaarder geweldig neer te zetten. De karakters van de drie schlemielen werken op je zenuwen, op je ongemakkelijke gevoel dat zich verzet tegen deze minne levens, hun onderlinge relaties en hun dialogen."  Lees de hele recensie

"Met een schitterende uitvoering doet de Toneelschuur recht aan De Huisbewaarder van Harold Pinter als een van ’s werelds beste 20e-eeuwse toneelstukken. Schurende, schavende, confronterende, etterende en bovenal ongemakkelijke dialogen en beschrijvingen in levens die niet lukten, van figuren waarvan je je ging afvragen: waarom hebben hun vader en moeder die druppel sperma en hun eitje in vredesnaam niet gespaard?" The Post Online

"René van ’t Hof speelt een grandioze patjepeeër die zijn vette haren kamt en dan de haartjes quasi-nonchalant én geraffineerd én bloedgevaarlijk over de grond laat dwarrelen, maar daarbij zo schichtig en angstig over zijn schouders blijft kijken dat je van die nonchalance geen barst gelooft en er tegelijkertijd permanent intuint. Ik dacht deze toneeltekst zo langzamerhand wel een beetje te kennen. Niks daarvan, vergeet het maar! Deze ‘huisbewaarder’ fonkelt als nieuw, dames en heren!"
Loek Zonneveld in De Groene Amsterdammer

"Een fascinerende theaterervaring: een zwartkomische mindfuck, een psychedelische trip zonder nooduitgang"
★★★★★ Trouw

"Grote acteerkunst. Acteurs met een geheim zijn het fijnste om te zien. René van ‘t Hof is er zo een. Hoe vaak ik hem ook zag en wat hij ook doet, ik blijf kijken. Maar ook Jan-Paul Buijs is in De huisbewaarder meer dan voortreffelijk. Een must-see voor toneelliefhebbers"
★★★★ Scènes
 
"Een voorstelling waar ik nog niet over ben uitgedacht en dat is altijd goed"
★★★★ Theaterkrant
 
"Knieriem laat de losgezongen, loze zinnetjes mooi onmachtig langs elkaar schuiven"
★★★ Volkskrant

"Van 't Hof toont zich ondertussen de verbale en nonverbale heer en meester van de manipulatie. Hoewel het bijna absurdistische De huisbewaarder in zekere mate ongrijpbaar blijft, is het beklemmende geploeter van deze tragische figuren die niet meer met of zonder elkaar lijken te kunnen, uitermate intrigerend."
★★★ Telegraaf
 
"Sterk spel in rauwe klassieker"
Haarlems Dagblad

"Geniaal griezelig"
★★★ NRC Handelsblad

"Mimische hoogstandjes"
★★★ het Parool

Vrij Nederland schreef een mooi stuk over regisseur Paul Knieriem
"Of hij nu jeugdtheater regisseert bij De Toneelmakerij of als huisregisseur bij Toneelschuur Producties klassiek of nieuw repertoire naar zijn hand zet, eigenlijk is zo’n beetje alles wat Paul Knieriem aflevert goed. Met onopgesmukte lichtvoetige regies tekent hij voor hoogstaand toneel voor een breed publiek." Zie het artikel hieronder.


Creditsregie: Paul Knieriem

tekst: Harold Pinter

vertaling: Magne van den Berg

met: Jan-Paul Buijs, René van ’t Hof, Lowie van Oersfoto: Annaleen Louwes 
Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!