/ GROTE ZAAL

Laura van Dolron - De nieuwe Laura

  • De nieuwe Laura

Stand-up filosoof Laura van Dolron is terug in de Verkadefabriek. En opnieuw troost ze en confronteert ze. Ze laat je lachen en nadenken. Ze laat zien dat kwetsbaarheid een kracht is die nodig is in deze wereld. Maar niet alles is zoals het was. Want in De nieuwe Laura breekt ze met een oude gewoonte: haar perfectionisme. Ze omarmt de imperfectie omdat ons streven naar perfectie maar één gevolg heeft, namelijk dat we er perfect ongelukkig van worden.

Ze is er... de nieuwe Laura. En ze zoekt op het podium naar het onaffe, naar rafelige randen en gouden invallen. Ze neemt het risico om het fout te doen, omdat zij gelooft dat ons verhangen om het goed te doen ervoor zorgt dat de depressies en burn-outs zo rijk gezaaid zijn. Zij gelooft dat we elkaar met opgepoetste instafoto's en #lovemylife het leven onmogelijk maken. De nieuwe Laura is een ode aan de kwetsbaarheid, een ontroerende en grappige viering van mens-zijn, waardoor je niet kan wachten om er een rommeltje van te maken, in tijden waarin toch alles anders loopt dan je dacht.

Laura omarmt de imperfectie door iedere avond opnieuw met lege hangen de vloer op te gaan om iets te maken wat er nog niet is. Zij vroeg mensen die haar inspireren om verrassingen achter te laten op het podium, spirituele spiekbrieven, een doosje met muziek en voor elke voorstelling een cadeau. Zo is ze solo maar niet alleen.

Iedere avond een verse voorstelling. Iedere avond een nieuwe Laura.

Laura van Dolron spreekt zich op het podium uit als idealist: ze maakt geen theater over een betere wereld, maar maakt een betere wereld in het theater. Met het publiek als haar tegenspeler verwondert ze zich en maakt ze zich boos over het onrecht in de wereld. Met lichtheid en humor, waarbij ze ook zichzelf kritisch beschouwt. Ze zoekt naar de universele waarde van haar persoonlijke verhaal en naar haar persoonlijke verhouding tot maatschappelijke en politieke ontwikkelingen. Zij zoekt naar wat er mooi is en naar wat er beter kan. Deze uitgangspunten komen samen in haar eigen genre: stand-up filosofie. Van Dolron staat als zichzelf op het podium en voert een gesprek met het publiek dat functioneert als gesprekspartner zonder iets te hoeven of mogen zeggen.

Het werk van Laura van Dolron werd lovend ontvangen door publiek, pers en jury’s. Ze won o.a. de BNG Nieuwe Theatermakersprijs (2007), de Charlotte Köhlerprijs (2007), de Erik Vosprijs (2008) en de Guido de Moorprijs (2012).

In 2011 werd haar voorstelling Sartre zegt Sorry genomineerd voor het Nederlands Theater Festival: ‘Stand up philosopher Laura van Dolron doet waar ze goed in is. Ze snijdt op een lichtvoetige manier grote thema’s aan waarbij ze zichzelf en het publiek niet spaart. Mensen die komen om te denken, maakt zij aan het lachen en mensen die komen om te lachen, zet zij aan het denken. Deze voorstelling is voor vrouwen van eind dertig en voor iedereen die zo’n vrouw kent een feest der herkenning!’

NRC: 'Van Dolron hanteert haar welbekende ‘stand-up philosophy’-stijl, losjes en persoonlijk. Een krachtig pleidooi om elkaar te bevragen’.
De Volkskrant: ‘Originele Van Dolron gaat levensvragen doortastend te lijf’.
Theaterkrant: ‘In haar sobere, ontroerende monoloog weet Van Dolron haar gedachten zo knap te formuleren dat we als een blok vielen voor haar ontwapenende oprechtheid.’
De Standaard: ‘Een warm bad’.Credits
Tekst en performance: Laura van Dolron
Spiekbrieven: Willem de Wolf
Soundtrack: Frank van Kasteren en Wilko Sterke
Decor van cadeau's: Wikke en Marloes
Licht: Gé Wegman
Techniek: Saskia Koenders 

Supporter€16,00
Normaalprijs€18,00
Speeltijden & Tickets
di 29 jun

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!